Cukroví 2011

Na letošní Vánoce jsem kromě tradičního cukroví chtěla zkusit i nějaké zdravější varianty cukroví, aby ho mohla mlsat i naše Veru. V Globusu jsem nakoupila celozrnnou, pohankovou a špaldovou mouku, třtinový cukr, z lednice vytáhla rozdělaný javorový sirup a pustila se do hledání receptů. Zaujaly mě následující recepty:

Mrkvové hvězdičky se zázvorem a vánočním kořením

Obyčejné, skromné a dobré jsou hvězdičky, které provoní váš byt. Kombinujeme dva druhy kvalitní mouky, třtinový cukr, kvalitní olej a šťavnatou mrkvičku. Je už na vás, kterou chuťovou kombinaci zvolíte. Jako ingredience se hodí buď směs vánočního koření nebo jen mletý zázvor.

  • 200 g špaldové mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • cca 150 ml oleje (řepkový, palmový, slunečnicový, olivový)
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 velká mrkev jemně nastrouhaná
  • 1 lžička tlučeného vánoční koření (badyán, skořice, hřebíček) nebo lžička mletého zázvoru

Mouky smícháme s olejem, cukrem, žloutkem, mrkví a kořením, vypracujeme těsto a necháme půl hodiny odležet. Poté vyválíme plát a vykrajujeme hvězdičky. Pečeme v mírně vyhřáté troubě (170 °C) asi 15 minut.

zdroj: Kluci v akci

hodnocení: hvězdičky se mi zdály hodně olejovaté, Veru jich pár snědla, zbytek dorazil Raďa jednou odpoledne před tím, než šel běhat:-)

Javorové zázvorky

  • 90 g javorového sirupu,
  • 60 g másla
  • 125 g pohankové mouky
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • čtvrt lžičky bio prášku do pečiva

V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme javorový sirup, na mírném plameni rozpustíme a dobře promícháme. Sundáme z ohně a necháme vychladnout. Do mísy dáme pohankovou mouku, zázvor a kypřící prášek. Směs promícháme, přidáme vychladlý tuk s javorovým sirupem a vypracujeme v hladké těsto. Z těsta vyválíme kuličky přibližně velikosti ořechu a naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Opatrně lžící kuličky zploštíme. Plech se zázvorkami vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů C. Pečeme asi 15 minut.

zdroj:

hodnocení: zázvorky mi chutnaly, krásně voněly zázvorem

Celozrnné slepované cukroví

  • 250 g celozrnné mouky jemně mleté (dala jsem 150 g celozrnné a 100 g hladké)
  • 90 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 200 g hery
  • čtvrt lžičky mleté skořice
  • rybízová marmeláda
  • moučkový cukr (nedávala jsem)

Na vál prosejeme mouku a cukr. Přidáme skořici, žloutek a posekaný tuk. Zpracujeme těsto a necháme v ledničce aspoň hodinu. Na pomoučeném vále rozválíme na tenko, vykrajujeme libovolné tvary a upečeme dorůžova (190°C, cca 8 minut). Vychladlé slepujeme marmeládou a pocukrujeme. Použila jsem rybízovou a jahodovou marmeládu.

DSC_0473_resize

zdroj: Maminčiny recepty

hodnocení: docela dobré, jen je třeba si na to zvyknout:-)

Vanilkové rohlíčky v bio úpravě

  • 110 g celozrnné špaldové hladké mouky
  • 40g pohankové mouky
  • 50g mletých lískových oříšků (dala jsem vlašské)
  • 100 g másla
  • 18 g jemného třtinového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru

Zpracujeme těsto a necháme v lednici odpočinout. Potom tvarujeme rohlíčky nebo plníme do formiček. Skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na středním stupni. DSC_0484_resize

zdroj: Zdravé recepty

hodnocení: výborné rohlíčky, jen škoda, že se nám při vytlačování rozbil strojek

Kromě těchto novinek jsme pekli osvědčené cukroví: Černochy, Kuličky Rafaelo, Vosí hnízda z piškotů, Linecké a Medvědí tlapy.

DSC_0488_resizeDSC_0424_resize
DSC_0464_resizeDSC_0465_resize

Vzhledem k tomu, že jsme hned po Štědrém dnu jeli k našim a pak k Němečkům, tak jsem cukroví rozdělila do několika krabiček a obdarovali jsme také další příbuzné.

Zkoušela jsem ještě burizonové kuličky, ale ty se mi vůbec nepovedly:

  • 150 g cukru krupice
  • 1/2 konzervy salka
  • 1/2 kostky másla
  • 1 balení neslazených burizonů

Cukr utavte na karamel, vložte po kouscích máslo a přidávejte salko. Míchejte až se hmota spojí a nakonec zamíchejte burizony. Hotovou hmotu tvarujte do papírových košíčků.

Martina | 18. 12. 2011 Ne 22.34 | Vaření, Sladká kuchyně, Cukroví | Tisk | 1292x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb Paja

Bio rohlíčky musím vyzkoušet – jsou chuťově podobné těm klasickým?

23. 1. 2012 Po 14.23

[2]reaguj martiniki

[1] Paja: No, manžel říká, že ano:-) Chutnaly mu, i když se mu do nich moc nechtělo, když jsem mu říkala, z čeho je budu dělat. A nakonec jsem nemusela dělat ani ty klasické, po kterých toužil. Byly dobré, příští rok je zkusím znova.

26. 1. 2012 Čt 21.14

[3]reagujmejlweb dada

super recepty moc dík

4. 10. 2012 Čt 20.56

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: