Cukroví 2011
Na letošní Vánoce jsem kromě tradičního cukroví chtěla zkusit i nějaké zdravější varianty cukroví, aby ho mohla mlsat i naše Veru. V Globusu jsem nakoupila celozrnnou, pohankovou a špaldovou mouku, třtinový cukr, z lednice vytáhla rozdělaný javorový sirup a pustila se do hledání receptů. Zaujaly mě následující recepty:
Mrkvové hvězdičky se zázvorem a vánočním kořením
Obyčejné, skromné a dobré jsou hvězdičky, které provoní váš byt. Kombinujeme dva druhy kvalitní mouky, třtinový cukr, kvalitní olej a šťavnatou mrkvičku. Je už na vás, kterou chuťovou kombinaci zvolíte. Jako ingredience se hodí buď směs vánočního koření nebo jen mletý zázvor.
- 200 g špaldové mouky
- 100 g pohankové mouky
- cca 150 ml oleje (řepkový, palmový, slunečnicový, olivový)
- 100 g třtinového cukru
- 1 žloutek
- 1 velká mrkev jemně nastrouhaná
- 1 lžička tlučeného vánoční koření (badyán, skořice, hřebíček) nebo lžička mletého zázvoru
Mouky smícháme s olejem, cukrem, žloutkem, mrkví a kořením, vypracujeme těsto a necháme půl hodiny odležet. Poté vyválíme plát a vykrajujeme hvězdičky. Pečeme v mírně vyhřáté troubě (170 °C) asi 15 minut.
zdroj: Kluci v akci
hodnocení: hvězdičky se mi zdály hodně olejovaté, Veru jich pár snědla, zbytek dorazil Raďa jednou odpoledne před tím, než šel běhat:-)
Javorové zázvorky
- 90 g javorového sirupu,
- 60 g másla
- 125 g pohankové mouky
- 2 lžičky mletého zázvoru
- čtvrt lžičky bio prášku do pečiva
V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme javorový sirup, na mírném plameni rozpustíme a dobře promícháme. Sundáme z ohně a necháme vychladnout. Do mísy dáme pohankovou mouku, zázvor a kypřící prášek. Směs promícháme, přidáme vychladlý tuk s javorovým sirupem a vypracujeme v hladké těsto. Z těsta vyválíme kuličky přibližně velikosti ořechu a naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem. Opatrně lžící kuličky zploštíme. Plech se zázvorkami vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů C. Pečeme asi 15 minut.
zdroj:
hodnocení: zázvorky mi chutnaly, krásně voněly zázvorem
Celozrnné slepované cukroví
- 250 g celozrnné mouky jemně mleté (dala jsem 150 g celozrnné a 100 g hladké)
- 90 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 200 g hery
- čtvrt lžičky mleté skořice
- rybízová marmeláda
- moučkový cukr (nedávala jsem)
Na vál prosejeme mouku a cukr. Přidáme skořici, žloutek a posekaný tuk. Zpracujeme těsto a necháme v ledničce aspoň hodinu. Na pomoučeném vále rozválíme na tenko, vykrajujeme libovolné tvary a upečeme dorůžova (190°C, cca 8 minut). Vychladlé slepujeme marmeládou a pocukrujeme. Použila jsem rybízovou a jahodovou marmeládu.
zdroj: Maminčiny recepty
hodnocení: docela dobré, jen je třeba si na to zvyknout:-)
Vanilkové rohlíčky v bio úpravě
- 110 g celozrnné špaldové hladké mouky
- 40g pohankové mouky
- 50g mletých lískových oříšků (dala jsem vlašské)
- 100 g másla
- 18 g jemného třtinového cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
Zpracujeme těsto a necháme v lednici odpočinout. Potom tvarujeme rohlíčky nebo plníme do formiček. Skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na středním stupni.
zdroj: Zdravé recepty
hodnocení: výborné rohlíčky, jen škoda, že se nám při vytlačování rozbil strojek
Kromě těchto novinek jsme pekli osvědčené cukroví: Černochy, Kuličky Rafaelo, Vosí hnízda z piškotů, Linecké a Medvědí tlapy.
Vzhledem k tomu, že jsme hned po Štědrém dnu jeli k našim a pak k Němečkům, tak jsem cukroví rozdělila do několika krabiček a obdarovali jsme také další příbuzné.
Zkoušela jsem ještě burizonové kuličky, ale ty se mi vůbec nepovedly:
- 150 g cukru krupice
- 1/2 konzervy salka
- 1/2 kostky másla
- 1 balení neslazených burizonů
Cukr utavte na karamel, vložte po kouscích máslo a přidávejte salko. Míchejte až se hmota spojí a nakonec zamíchejte burizony. Hotovou hmotu tvarujte do papírových košíčků.
Martina | 18. 12. 2011 Ne 22.34 | Vaření, Sladká kuchyně, Cukroví | Tisk | 1292x
Komentáře k textu
Bio rohlíčky musím vyzkoušet – jsou chuťově podobné těm klasickým?
23. 1. 2012 Po 14.23
[1] Paja: No, manžel říká, že ano:-) Chutnaly mu, i když se mu do nich moc nechtělo, když jsem mu říkala, z čeho je budu dělat. A nakonec jsem nemusela dělat ani ty klasické, po kterých toužil. Byly dobré, příští rok je zkusím znova.
26. 1. 2012 Čt 21.14