Meruňkovo - jogurtová terina
K prvním narozeninám jsem chtěla Verunce udělat nějaký speciální dětský dort. Prohlížela jsem internet a v podstatě našla jen nepečené jablkovo-pudinkové dorty nebo dortíky ze zakysané smetany a tvarohu. Pak jsem si řekla, že upečeme klasický, že si určitě taky ráda dá pořádný dort. Jenže pak jsem listovala starými magazíny Albert a zaujala mě meruňkovo-jogurtová terina. Spíš tedy ten název, nikdy jsem to neslyšela, obrázek vypadal jako vždy fantasticky, tak jsem se do toho pustila.
- 500 ml hustého řeckého jogurtu
- 4 lžíce medu
- 250 ml co nejtučnější smetany ke šlehání
- 1 citron – kůra nastrouhaná
- 500 g meruněk z domácího meruňkového kompotu
- rum
- 2 balení esíček
Menší formu na terinu, o objemu jeden litr, vyložte potravinářskou fólií nebo alobalem. Jogurt smíchejte se dvěma lžícemi medu, pak přidejte dotuha ušlehanou smetanu a kůru nastrouhanou z jednoho citronu. Meruňky buď pouze promíchejte nebo lehce svařte se zbývajícím medem a lžící rumu. Esíčka rozdrobte a začněte vrstvit: na dno formy dejte třetinu jogurtové směsi, na ni část rozdrobených esíček, část meruněk, druhou třetinu jogurtu, esíčka, meruňky a zbývající jogurtovou směs. Dejte mrazit na minimálně čtyři hodiny, nejlépe přes noc. Obraťte a po patnácti minutách nakrájejte na kousky. Podávejte ozdobené meruňkami.
- já jsem jako formu použila jednu plastovou misku (aby to šlo lépe vyklopit) a jednu porcelánovou
- esíček jsem použila jen jedno balení
- druhý den po vyndání z mražáku a vyklopení jsem do jednoho z dortíků zapíchla dortovou svíčku. Dortík byl hodně studený a zmrzlý i po hodině, Verča ho nechtěla. Pak se začal trochu rozpouštět . Možná by bylo lepší ho dát jen do ledničky. Zkusím příště. Je to hodně podobné jogurtovému dortu s piškoty, který děláme často v létě.
Martina | 16. 12. 2011 Pá 11.14 | Vaření, Sladká kuchyně, Nepečené moučníky | Tisk | 716x