Svíčková

Na Verčiny narozeniny jsme pozvali babičky a dědy na oslavu a na slavnostní oběd jsme s Marťou uvařili svíčkovou. Důvod byl prostý, nikdy jsem ji nedělal, a tak jsem ji chtěl zkusit a navíc jsme si v Ikei koupili brusinky, které měly za chvíli projít. Po shlednutí následujících receptů na netu jsem koupil 1,8 kila hovězího zadního, špek a večer před oslavou se pustil do díla.

Téměř po deseti letech jsem dělal svíčkovou znovu, tentokrát pro Ondru, který je jejím velkým milovníkem. Původní odkazy už nefungovaly, a tak jsem přidal nové a též detaily recetpu:

na-taliri-nahled

Svíčková na smětaně

Ingredience:

  • 800 gr pravé hovězí svíčkové
  • 50 g špeku
  • máslo
  • 1 mrkev (dal jsem více)
  • 1 petržel
  • 1 celer (dal jsem méně)
  • 1 cibule
  • 10 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • sůl
  • mletý pepř
  • citrónová šťáva (do omáčky)
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • trocha hladké mouky na zahuštění (stačila 1 malá lžička)
  • cukr
  • hořčice (nedával jsem)

Rozhodl jsem se, že maso udělám v římském hrnci. Takže jsem maso očistil a v hrnci promíchal s nastrouhanou zeleninou, kořením a máslem (toho jsme dali méně) – vše podle receptu. Hrnec jsem nějak vměstnal přes noc do lednice a ráno jej strčil do trouby a necelé dvě hodiny pekl. Upečené maso jsem vyndal a nakrájel na plátky. Ze šťávy a zeleniny, jsem po vybrání koření, udělal přidáním smetany (a mléka) omáčku. Maso jsem do ní pak šupl.

Myslím, že na poprvé to bylo výborné. Možná trochu více osolit (ale papkala to s námi i Verča) a hlavně maso dát na menší kousky. Měl jsem tam jeden velký flák a ten byl uprostřed trochu tvrdší. Jinak to fakt byla mňamka :-).

Vaření podruhé: Římský hrnec jsem neměl po ruce, a tak jsem postupoval víceméně podle Pohlreichova receptu. Tj., maso jsem nejdříve osolil, opepřil a prošpikoval špekem. Trochu jsem jej potřel máslem a lehce osmažil na pánvičce. Poté jsem maso přidal do pekáče s nastrouhanou zeleninou a pekl cca půlhodinu na 180 °C a dále ještě hodinu na 160 °C. Kus masa nebyl tentokrát tak velký a tak by stačilo i méně. Maso se úplně rozplývalo na jazyku a omáčka samotná mi přišla moc zeleninová a jinak supéer :-).

obrazek obrazek

Radim | 17. 12. 2011 So 22.08 | Vaření, Hovězí maso | Tisk | 874x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb Michal Volčko

Byla to opravdová pochoutka! Opravte si prosím link na můj blog: http://michalvolcko.blogspot.com/

M.

26. 1. 2012 Čt 18.52

[2]reagujmejlweb Petr Kajetán

Včera jsem zkusil svíčkovou dle vašeho receptu a musim uznat, že šmakovala celé rodině. Děti i vylízali talíř. Děkuji Petr :-D

9. 11. 2021 Út 13.32

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: