Svíčková
Na Verčiny narozeniny jsme pozvali babičky a dědy na oslavu a na slavnostní oběd jsme s Marťou uvařili svíčkovou. Důvod byl prostý, nikdy jsem ji nedělal, a tak jsem ji chtěl zkusit a navíc jsme si v Ikei koupili brusinky, které měly za chvíli projít. Po shlednutí následujících receptů na netu jsem koupil 1,8 kila hovězího zadního, špek a večer před oslavou se pustil do díla.
Téměř po deseti letech jsem dělal svíčkovou znovu, tentokrát pro Ondru, který je jejím velkým milovníkem. Původní odkazy už nefungovaly, a tak jsem přidal nové a též detaily recetpu:
Ingredience:
- 800 gr pravé hovězí svíčkové
- 50 g špeku
- máslo
- 1 mrkev (dal jsem více)
- 1 petržel
- 1 celer (dal jsem méně)
- 1 cibule
- 10 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl
- mletý pepř
- citrónová šťáva (do omáčky)
- 200 ml smetany ke šlehání
- trocha hladké mouky na zahuštění (stačila 1 malá lžička)
- cukr
- hořčice (nedával jsem)
Rozhodl jsem se, že maso udělám v římském hrnci. Takže jsem maso očistil a v hrnci promíchal s nastrouhanou zeleninou, kořením a máslem (toho jsme dali méně) – vše podle receptu. Hrnec jsem nějak vměstnal přes noc do lednice a ráno jej strčil do trouby a necelé dvě hodiny pekl. Upečené maso jsem vyndal a nakrájel na plátky. Ze šťávy a zeleniny, jsem po vybrání koření, udělal přidáním smetany (a mléka) omáčku. Maso jsem do ní pak šupl.
Myslím, že na poprvé to bylo výborné. Možná trochu více osolit (ale papkala to s námi i Verča) a hlavně maso dát na menší kousky. Měl jsem tam jeden velký flák a ten byl uprostřed trochu tvrdší. Jinak to fakt byla mňamka .
Vaření podruhé: Římský hrnec jsem neměl po ruce, a tak jsem postupoval víceméně podle Pohlreichova receptu. Tj., maso jsem nejdříve osolil, opepřil a prošpikoval špekem. Trochu jsem jej potřel máslem a lehce osmažil na pánvičce. Poté jsem maso přidal do pekáče s nastrouhanou zeleninou a pekl cca půlhodinu na 180 °C a dále ještě hodinu na 160 °C. Kus masa nebyl tentokrát tak velký a tak by stačilo i méně. Maso se úplně rozplývalo na jazyku a omáčka samotná mi přišla moc zeleninová a jinak supéer .
Radim | 17. 12. 2011 So 22.08 | Vaření, Hovězí maso | Tisk | 979x
Komentáře k textu
Byla to opravdová pochoutka! Opravte si prosím link na můj blog: http://michalvolcko.blogspot.com/
M.
26. 1. 2012 Čt 18.52