Drožďová polévka
Polévku z droždí nám mamka vařívala zřídka. Přesto jsem si na ni vzpomněla, našla recept ve Velké české kuchařce a pustila se do díla.
- 1,25 l vody
- 60 g droždí (kostka a půl)
- 30 g oleje
- 40 g tuku a 40 g hladké mouky na jíšku
- 1 malá cibule
- mrkev, celer, pórek
- kousek masoxu
- kmín, sůl, petrželka
Drobně nakrájenou cibulku zpěníme na oleji, přidáme droždí a smažíme, až zrůžoví a příjemně voní. Zalijeme vodou, přidáme světlou jíšku, polévku dobře zašleháme a vaříme 10 minut. Nakonec vložíme nakrájenou zeleninu (já jsem ji nastrouhala), kmín, masox a povaříme. Hotovou polévku ochutíme petrželkou. Podáváme s osmaženou houskou nebo do polévky můžeme zavařit nudle.