Paštika z kachních jater
Ačkoli televizní VIP Prostřeno skoro vůbec nesleduji, tak jsem náhodně shlédla jeden díl, kde se Yvetta Blanarovičová rozplývala nad paštikou z kachních jater od Oldy Navrátila. O domácí paštice už jsem delší dobu přemýšlela, a tak jsem se do její přípravy v sobotu ráno pustila. Byla to sázka do loterie, protože Raďa játra zásadně nejí (maximálně v podobě játrových knedlíčků v polévce, ale jinak vůbec).- 100 g másla
- sůl a pepř
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 500 g kachních jater (měla jsem balení 300 g)
- 150 ml kvalitního červeného vína (měla jsem růžové)
- hrst čerstvého tymiánu (použila jsem sušený)
- hrst sušených brusinek
- hrst špalíčku mandlí
- tousty k podávání
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli, kterou orestujeme, a rozmačkaný česnek. Vložíme játra, která též lehce orestujeme a zalijeme je červeným vínem, které necháme téměř vypařit. Hotovou směs dáme do nádoby, přidáme tymián, osolíme, opepříme a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Nakonec přisypeme sušené brusinky a mandle. Hotovou paštiku přendáme do misky, uhladíme a dáme do lednice na 3 hodiny ztuhnout.
Mandle jsem měla doma jen celé neloupané, takže jsem je spařila v horké vodě, sloupala a spolu s brusinkami trochu pomixovala.
Raďa paštiku ochutnal, ale byla na něho moc „játrová“. Příště prý do ní mám přídat kus bůčku nebo jiného masa a vezme si jí víc. No aspoň že přijeli na návštěvu naši a pomohli mi ji sníst.Martina | 11. 8. 2012 So 21.36 | Vaření, Jídla z masa, Pomazánky | Tisk | 1241x
Komentáře k textu
Pěkný recept , taky to zkusím není nad to si udělat vlastní paštiku doma.
14. 8. 2012 Út 12.10
Jo jo, alespoň člověk vždycky ví, co všechno v té paštice je. Což se o těch kupovaných říct opravdu nedá
14. 8. 2012 Út 13.57
Není nad výbornu domácí paštiku, ale z kachních jater jsem ještě neměl. Budu muset vyzkoušet.
15. 8. 2012 St 22.37
Dělal jsem podobný recept, měl jsem trochu strach, aby se paštika v tom množství nesrazila, ale byla pryč za několik hodin, myslím, že dobře udělaná domácí paštička udělá úspěch vždy..
7. 9. 2012 Pá 14.28