Sacherův dort pro Verču k narozeninám
Už pár týdnů před oslavou Verčiných druhých narozenin jsme s Raďou přemýšleli, jaký upečeme dort. Raďa měl tedy hned jasno – bude to Sacher – aniž by tedy pořádně věděl, jak dort vůbec vypadá a chutná. Na internetu jsme našli pěkný podrobný popis, jak jej připravit.- 150 g tuku na pečení
- 150 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 6 vajec (2 vejce + 4 žloutky + 4 bílky)
- 200 g čokolády na vaření
- 150 g hladké mouky
- kávovou lžičku prášku do pečiva
- 30 g kakaa
- meruňkovou marmeládu
- čokoládovou polevu
Nejprve si rozpustíme čokoládu ve vodní lázni. Vejce se žloutky vyšleháme ručním šlehačem a postupně vmícháme cukr, vanilínový cukr, vychladlou čokoládu a změklé máslo (tuk). Nyní v další misce smícháme mouku, prášek do pečiva a kakao a ve třetí misce ušleháme sníh ze zbylých 4 bílků. Máme tedy jednu mísu s čokoládovým krémem, další směs, kde má hlavní slovo mouka a třetí mísu se sněhem. Nyní budeme směs mouky a sněhu na střídačku a postupně přimíchávat do čokoládového krému.
Takto hotovou směs přelijeme do předem vymazané a strouhankou vysypané dortové formy a pečeme v přehřáté troubě na 170 stupňů Celsia 40 – 45 minut.Upečený a vychladlý dortový korpus podélně rozkrojíme a spodní díl bohatě potřeme meruňkovou marmeládou. Přiklopíme horní díl. Okraje korpusu a horní díl potřeme tenkou vrstvou zbylé marmelády.
Nakonec poléváme čokoládovou polevou.
Jednotlivé porce jsem pak ještě ozdobila domácí šlehačkou. Mňam.
Martina | 22. 12. 2012 So 19.56 | Vaření, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 878x