Irish Stew a dýňová polévka
Nevím jak k tomu došlo, nejspíš se Marťě nechtělo vařit, ale předminulý víkend jsem dostal kuchyň na starost já. Když jsem se zeptal, co by si jako představovala, tak že prý něco speciálního. Chvíli jsem koukal na netu a zeptal se kolegy Lukáše, ale odrazovým můstkem k mému kulinářeskému víkendu se stal nákup masa . Koupil jsem 600 g hovězího zadního z mladého býčka, hovězí maso na polévku a krůtí kýty.
V sobotu jsem vařil:
- Krémovou dýňovou polévku (Kürbiskremsuppe) – štýrská specialita. Další recept.
- Irish stew
- jako dezert jsem si zvolil Švestkový koláč s pudinkovým krémem
V neděli bylo:
- hovězí polévka z kostí
- krutí stehna pečené na zelí (recept z Alberta listopad 2011) a bramborové knedlíky (viz Martinin podobý recept Bůček na červeném zelí)
Sobotní dopoledne bylo náročné . Po snídani jsem strčil do papiňáku kosti se zeleninou na hovězí polévku a vývar, který jsem dále potřeboval. Poté jsem se pustil do dýňové polévky podle rakouského receptu.
Dýňová polévka
Přísady (já měl všeho tak dvakrát víc):
- 400 g dýňové dužiny
- 1 středně velká cibule
- 1 nastrouhaná mrkev
- 2 polévkové lžíce mouky
- trochu slunečnicového oleje
- 1 l hovězího vývaru (dal jsem místo něj 0,75 l vody s hovězím bujónem)
- sůl
- bílý pepř
- 1 špetka mletého kmínu
- 1/8 l smetany ke šlehání
- cca 3 polévkové lžíce crème fraîche
- 1 polévková lžíce jablečného octa (měli jsme jen balsamico)
Dýni jsem oloupal a nakrájel na kostky. Cibuli jsem nakrájel na kostičky a zpěnil ji na rozpáleném oleji. Poté jsem přidal nastrouhanou mrkev, dýni na kostky a posypal trouchou mouky. Jakmile se mi to začalo připalovat tak jsem to zalil vodou a přidal bujón, osolil a okořenil (kmín, česnek,). Dýni jsem pak vařil do změknutí a poté rozmixoval a přidal kelímek smetany, trochu crème fraîche a octu. Na talíři jsem polévku ozdobil též tím slavným „crème fraîche“ . Polévka byla výborná, ale Verča nad ní nějak ohrnovala nos.
Irish stew
Irish stew mi doporučil Lukáš a i když mi to přišlo jako docela obyčejné jídlo, tak jsem se do něj kvůli tomu libovému masu pustil a nelitoval toho.
Přísady:
- 600 g masa (já koupil zadní hovězí)
- 5–6 brambor
- 2 větší mrkve a trochu petržele
- 2 cibule
- 750 ml masového vývaru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce oleje
- česnek, tymián, sekaná petrželka
- sůl, pepř
- místo Guinnesse nebo červeného vína jsem použil normální české tmavé pivko (cca 2 dcl)
Maso jsem nakrájel na kostky, které jsem na rozpáleném oleji osmahnul. Poté jsem přidal česnek a ještě chvili míchal. Jakmile se to začalo chytat ke dnu, tak jsem přilil vývar a pivo a přidal sůl a tymián. Hrnec jsem přikryl a na mírném ohni dusil zhruba hodinu.
Mezitím jsem oloupal brambory a mrkev a nakrájel je na kusy. Spolu s cibulí nakrájenou na kolečka jsem je dozlatovat opékal na másle zhruba 20 minut. Ke konci jsem přidal pepř.
Před smísením obou hrnců jsem musel maso ještě na chvíli strčit do papiňáku, protože bylo ještě docela tuhé. Finálně jsem přidal ještě trochu worchestrové omáčky a domácího kečupu, což bylo popsáno v jiném receptu a vůbec chuti neuškodilo, ba naopak.
Vzhledem Irish stew připomínalo hustou polévku s velkými kusy brambor a mrkve a chutnalo výborně – Marťa si musela dvakrát přidat .
Švestkový koláč
Recept na šveskový koláč nebudu opisovat, naleznete jej zde. Byl dobrý, ale čekal jsem od něj více.
Krůtí stehna pečená na zelí
Přísady:
- 1 sklenice červeného zelí
- 2 velké cibule
- 2 velká krůtí stehna
- česnek, sůl a pepř
- sladká paprika
- kmín
- černé pivo na podlévání
Okapané zelí jsem promísil s najemno nakrájenou cibulí a položil na dno pekáčku. Stehna jsem omyl, potřel česnekem, osolil a posypal paprikou a kmínem. Maso jsem položil na zelí do pekáčku a přiklopil. Takto přiklopené jsem to pekl asi hodinu při 180 °C a poté další půlhodinu odkryté aby se vytvořila kůrka. Po celou odobu jsem maso podléval černým pivem.
Kromě Irish stew se moje hledání receptů zaměřovalo na rakouskou kuchyni, protože jsem si vzpoměl na srpnové hory a chutná jídla, která jsme tam měli. Takže někdy příště musím zkusit:
Komentáře k textu
Dýňovou polévku vařím úplně stejně a je to asi jediný jídlo z dýně který se dá jíst Jednou jsem zkoušel dýňové kari a byl to fakt hnus…
14. 11. 2012 St 08.05
Dýňová polévka vypadá skvěle, asi ji vyzkouším podle tohoto receptu. Vždycky dělám tuto jednodušší http://pochutnamsi.cz/dynova-polevka/ a už by to chtělo nějakou změnu
18. 11. 2012 Ne 18.26
Dýňovou polévku jsem zatím ještě nejedl. Po přečtení ji musím určitě vyzkoušet.
20. 11. 2012 Út 18.47
Dýňová krémová polévka není špatná, ale osobně radši používám cukety. Polévka je pak taková jemnější a našim dětem to víc chutná
2. 12. 2012 Ne 13.18
„Dýňovku“ vaříme každý rok a chutná celé rodině příště vyzkoušíme recept z tvé stránky. Díky
4. 12. 2012 Út 14.09
Já měl dýňovku nedávno a už si tedy zase dlouho nedám. Nevím v čem byl problém, ale byla tak nepříjemně nasládlá a ty kousky dýně jsem z toho nakonec pak radši úplně vyhodil
14. 12. 2012 Pá 15.05
Dnes jsem ji uvařila a měla doma velký úspěch. Děkuji !
1. 1. 2013 Út 19.28
ta tekvicova vyzera velmi chutne…dneska ju urcite vyskusam, vdaka za tip
15. 1. 2013 Út 13.32