Irish Stew a dýňová polévka

Nevím jak k tomu došlo, nejspíš se Marťě nechtělo vařit, ale předminulý víkend jsem dostal kuchyň na starost já. Když jsem se zeptal, co by si jako představovala, tak že prý něco speciálního. Chvíli jsem koukal na netu a zeptal se kolegy Lukáše, ale odrazovým můstkem k mému kulinářeskému víkendu se stal nákup masa :-). Koupil jsem 600 g hovězího zadního z mladého býčka, hovězí maso na polévku a krůtí kýty.

Irish stew

Irish stew

V sobotu jsem vařil:

V neděli bylo:

  • hovězí polévka z kostí
  • krutí stehna pečené na zelí (recept z Alberta listopad 2011) a bramborové knedlíky (viz Martinin podobý recept Bůček na červeném zelí)

Sobotní dopoledne bylo náročné :-). Po snídani jsem strčil do papiňáku kosti se zeleninou na hovězí polévku a vývar, který jsem dále potřeboval. Poté jsem se pustil do dýňové polévky podle rakouského receptu.

Dýňová polévka

Přísady (já měl všeho tak dvakrát víc):

  • 400 g dýňové dužiny
  • 1 středně velká cibule
  • 1 nastrouhaná mrkev
  • 2 polévkové lžíce mouky
  • trochu slunečnicového oleje
  • 1 l hovězího vývaru (dal jsem místo něj 0,75 l vody s hovězím bujónem)
  • sůl
  • bílý pepř
  • 1 špetka mletého kmínu
  • 1/8 l smetany ke šlehání
  • cca 3 polévkové lžíce crème fraîche
  • 1 polévková lžíce jablečného octa (měli jsme jen balsamico)

Dýni jsem oloupal a nakrájel na kostky. Cibuli jsem nakrájel na kostičky a zpěnil ji na rozpáleném oleji. Poté jsem přidal nastrouhanou mrkev, dýni na kostky a posypal trouchou mouky. Jakmile se mi to začalo připalovat tak jsem to zalil vodou a přidal bujón, osolil a okořenil (kmín, česnek,). Dýni jsem pak vařil do změknutí a poté rozmixoval a přidal kelímek smetany, trochu crème fraîche a octu. Na talíři jsem polévku ozdobil též tím slavným „crème fraîche“ :-). Polévka byla výborná, ale Verča nad ní nějak ohrnovala nos.

dynova-polevka-nahled

Dýňová polévka

Irish stew

Irish stew mi doporučil Lukáš a i když mi to přišlo jako docela obyčejné jídlo, tak jsem se do něj kvůli tomu libovému masu pustil a nelitoval toho.

Přísady:

  • 600 g masa (já koupil zadní hovězí)
  • 5–6 brambor
  • 2 větší mrkve a trochu petržele
  • 2 cibule
  • 750 ml masového vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • česnek, tymián, sekaná petrželka
  • sůl, pepř
  • místo Guinnesse nebo červeného vína jsem použil normální české tmavé pivko (cca 2 dcl)

Maso jsem nakrájel na kostky, které jsem na rozpáleném oleji osmahnul. Poté jsem přidal česnek a ještě chvili míchal. Jakmile se to začalo chytat ke dnu, tak jsem přilil vývar a pivo a přidal sůl a tymián. Hrnec jsem přikryl a na mírném ohni dusil zhruba hodinu.

Mezitím jsem oloupal brambory a mrkev a nakrájel je na kusy. Spolu s cibulí nakrájenou na kolečka jsem je dozlatovat opékal na másle zhruba 20 minut. Ke konci jsem přidal pepř.

Před smísením obou hrnců jsem musel maso ještě na chvíli strčit do papiňáku, protože bylo ještě docela tuhé. Finálně jsem přidal ještě trochu worchestrové omáčky a domácího kečupu, což bylo popsáno v jiném receptu a vůbec chuti neuškodilo, ba naopak.

Vzhledem Irish stew připomínalo hustou polévku s velkými kusy brambor a mrkve a chutnalo výborně – Marťa si musela dvakrát přidat :-).

Švestkový koláč

Recept na šveskový koláč nebudu opisovat, naleznete jej zde. Byl dobrý, ale čekal jsem od něj více.

svestkovy-kolac-nahled

Švestkový koláč

Krůtí stehna pečená na zelí

Přísady:

  • 1 sklenice červeného zelí
  • 2 velké cibule
  • 2 velká krůtí stehna
  • česnek, sůl a pepř
  • sladká paprika
  • kmín
  • černé pivo na podlévání

Okapané zelí jsem promísil s najemno nakrájenou cibulí a položil na dno pekáčku. Stehna jsem omyl, potřel česnekem, osolil a posypal paprikou a kmínem. Maso jsem položil na zelí do pekáčku a přiklopil. Takto přiklopené jsem to pekl asi hodinu při 180 °C a poté další půlhodinu odkryté aby se vytvořila kůrka. Po celou odobu jsem maso podléval černým pivem.

Kromě Irish stew se moje hledání receptů zaměřovalo na rakouskou kuchyni, protože jsem si vzpoměl na srpnové hory a chutná jídla, která jsme tam měli. Takže někdy příště musím zkusit:

Radim | 3. 11. 2012 So 13.31 | Vaření | Tisk | 1106x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb Jirka

Dýňovou polévku vařím úplně stejně a je to asi jediný jídlo z dýně který se dá jíst :-D Jednou jsem zkoušel dýňové kari a byl to fakt hnus…

14. 11. 2012 St 08.05

[2]reagujmejlweb dada

nová dýnová vyzkoušíme

14. 11. 2012 St 21.15

[3]reagujmejl Eva

Dýňová polévka vypadá skvěle, asi ji vyzkouším podle tohoto receptu. Vždycky dělám tuto jednodušší http://pochutnamsi.cz/dynova-polevka/ a už by to chtělo nějakou změnu

18. 11. 2012 Ne 18.26

[4]reagujweb Honza

Dýňovou polévku jsem zatím ještě nejedl. Po přečtení ji musím určitě vyzkoušet.

20. 11. 2012 Út 18.47

[5]reagujmejlweb Kanter

veľmi netradičné menu, ale muselo byť výborné :)

28. 11. 2012 St 18.24

[6]reagujmejlweb Janik

Dýňová krémová polévka není špatná, ale osobně radši používám cukety. Polévka je pak taková jemnější a našim dětem to víc chutná :-)

2. 12. 2012 Ne 13.18

[7]reagujmejlweb dada

tak jsme zkoušeli dýnovou a byla super :-D

3. 12. 2012 Po 18.22

[8]reagujmejlweb Petr Novy

„Dýňovku“ vaříme každý rok a chutná celé rodině :) příště vyzkoušíme recept z tvé stránky. Díky

4. 12. 2012 Út 14.09

[9]reagujmejlweb Albert

Já měl dýňovku nedávno a už si tedy zase dlouho nedám. Nevím v čem byl problém, ale byla tak nepříjemně nasládlá a ty kousky dýně jsem z toho nakonec pak radši úplně vyhodil :-(

14. 12. 2012 Pá 15.05

[10]reagujmejlweb Karolína

Dnes jsem ji uvařila a měla doma velký úspěch. Děkuji !

1. 1. 2013 Út 19.28

[11]reagujmejlweb Tina

ta tekvicova vyzera velmi chutne…dneska ju urcite vyskusam, vdaka za tip ;)

15. 1. 2013 Út 13.32

[12]reaguj Pipinka

Tak jsem zkusila dýňovou polévku a byla SKVOSTNÁ…Vlastík se olizoval až za ušima :)

27. 2. 2013 St 20.49

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: