Mrkvový guláš
Recept jsem našla v magazínu Albert z roku 2010.
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 kg libového hovězího masa, nakrájeného na kusy
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 10 mrkví, nakrájených na větší kusy
- 2 lžíce hladké mouky
- 500 ml tmavého piva
- 1 hovězí masoxová kostka
- sůl a pepř podle chuti
- špetka cukru
- 3 bobkové listy
- 1 větší snítka tymiánu
Troubu předehřejte na 160 °C. Olej rozpalte v litinovém kastrolu či pekáčku (ideální je s pokličkou) a opečte na něm důkladně maso ze všech stran, aby se zatáhlo a zhnědlo. Mělo by to trvat asi deset minut. Potom maso vyndejte a v kastrolu opečte cibuli s mrkví, dokud neztmavnou – pak je posypte moukou a zamíchejte. Maso vraťte k zelenině i se šťávou, promíchejte, podlijte pivem a přidejte rozdrobenou kostku masoxu. Ochuťte solí, pepřem, cukrem, přidejte i bobkový list s tymiánem a pár minut povařte. Přiklopte a pečte asi dvě a půl hodiny, dokud maso úplně nezměkne. Podávejte s bramborovou nebo celerovou kaší.
Vařila jsem jen z polovičního množství a v papiňáku, protože jsem večer neměla tolik času.
Martina | 8. 5. 2013 St 21.14 | Vaření, Jídla z masa, Hovězí maso | Tisk | 625x