Masopustní perník se sušeným ovocem
Perník už jsem dlouho nepekla a chtěla jsem zkusit nějakou novou variantu. Našla jsem jednoduchý a výborný recept od Kluků v akci.
- 200 g směsi sušeného ovoce (datle, fíky, meruňky, rozinky, brusinky) – dala jsem jen 100 g rozinek, brusinek a švestek
- 1 dl rumu na namočení
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g krupicového cukru
- 2 lžičky zažívací sody
- 1 polévková lžíce kakaa
- čerstvě drcené koření (hřebíček, badyán, nové koření)
- lžička mleté skořice
- špetka soli
- citronová kůra
- 250 mléka
- 100 ml oleje
- 1 vejce
- máslo na vymazání a strouhanka na vysypání pekáče
- přepuštěné máslo s rumem na potření
- meruňková marmeláda na potření a šlehačka na podávání
Sušené ovoce nakrájíme na menší kousky a nejlépe přes noc necháme namočené v rumu.
Ve větší míse smícháme prosátou mouku, cukr, zažívací sodu, kakao, koření, citronovou kůru, špetku soli, přilijeme mléko, olej a přidáme vejce. Vše společně důkladně promícháme, vmícháme scezené sušené ovoce a vlijeme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 35 minut.
Po upečení ještě teplý perník potřeme přepuštěným máslem s rumem.
Necháme vychladnout, poté prořízneme na dva pláty, potřeme marmeládou, opět slepíme, krájíme na porce a podáváme se šlehačkou.
Já jsem těsto vylila na větší plech, takže jsem upečený perník měla docela nízký. Kluci v akci ho ale měli krásně vysoký. Místo šlehačky jsem perník potřela rozpuštěnou čokoládou.
Martina | 4. 5. 2013 So 20.19 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 889x