Masopustní perník se sušeným ovocem

Perník už jsem dlouho nepekla a chtěla jsem zkusit nějakou novou variantu. Našla jsem jednoduchý a výborný recept od Kluků v akci.

masopustni-pernik_resize
  • 200 g směsi sušeného ovoce (datle, fíky, meruňky, rozinky, brusinky) – dala jsem jen 100 g rozinek, brusinek a švestek
  • 1 dl rumu na namočení
  • 400 g polohrubé mouky
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 lžičky zažívací sody
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • čerstvě drcené koření (hřebíček, badyán, nové koření)
  • lžička mleté skořice
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • 250 mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 vejce
  • máslo na vymazání a strouhanka na vysypání pekáče
  • přepuštěné máslo s rumem na potření
  • meruňková marmeláda na potření a šlehačka na podávání

Sušené ovoce nakrájíme na menší kousky a nejlépe přes noc necháme namočené v rumu.

Ve větší míse smícháme prosátou mouku, cukr, zažívací sodu, kakao, koření, citronovou kůru, špetku soli, přilijeme mléko, olej a přidáme vejce. Vše společně důkladně promícháme, vmícháme scezené sušené ovoce a vlijeme do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 35 minut.

Po upečení ještě teplý perník potřeme přepuštěným máslem s rumem.

Necháme vychladnout, poté prořízneme na dva pláty, potřeme marmeládou, opět slepíme, krájíme na porce a podáváme se šlehačkou.

Já jsem těsto vylila na větší plech, takže jsem upečený perník měla docela nízký. Kluci v akci ho ale měli krásně vysoký. Místo šlehačky jsem perník potřela rozpuštěnou čokoládou.

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb Honza

Velice výborné, děkuji.

26. 5. 2013 Ne 09.38

[2]reagujmejlweb slevy

Hned sem na to dostal chuť

10. 7. 2013 St 00.39

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: