Jihočeská kulajda
- 2–3 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1,25 l vody
- 2 menší brambory
- 200–250 g čerstvých hub
- sůl, 1/4 lžičky kmínu
- 100 g zakysané smetany
- kopr, ocet, cukr
Z 1 lžíce másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vodou, rozmícháme, přidáme na kostky nakrájené brambory, kmín, sůl a vaříme, až jsou brambory téměř měkké. Nakrájené houby osmahneme na zbylém másle a dusíme doměkka. Pridáme je do polévky a ještě chvíli povaříme. Polévku zjemníme smetanou a už nevaříme, jen prohřejeme. Nakonec polévku dochutíme nadrobno nasekaným koprem, octem a cukrem. Popř. přidáme natrvdo uvařená vejce, posypaná pažitkou.