Česká bramboračka
- 1,5 l vody
- sůl
- 4–5 brambor
- 30 g sušených hub
- 1/4 lžičky drceného kmínu
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 cibule
- 200 g zeleniny (např. kořenová zelenina, pórek, kapusta)
- 1 lžíce hladké mouky
- 2–3 stroužky česneku
- 1/4 lžičky majoránky, pažitka, libeček
Do osolené vody dáme vařit na kostky nakrájené brambory, namočené sušené houby a kmín. Na sádle nebo na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou zeleninu a osmahneme. Zeleninu přidáme k bramborám. Polévku zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a povaříme. Dochutíme nakrájeným libečkem, majoránkou, prolisovaným česnekem a ještě chvíli povaříme. Ozdobíme nakrájenou pažitkou.