Aspikový dort pro Vlastíka
V termínu naší dovolené na Bítově měl Vlastík narozeniny. Rozhodli jsme se, že mu uděláme nějaký „jedlý“ dárek. Zvažovali jsme nějakou paštiku nebo aspikový dort. Ten se nám zdál docela pracný, ale na druhou stranu jsme nevěděli, jestli Vlastík jí játra, brusinky… Takže vyhrál aspik. Letmo jsme prohlédli nějaké stránky na internetu jako inspiraci, ale konečné složení jsme si vymysleli sami dle naší (Vlastíkové) chuti.
Na šunkové a sýrové rolky:
- šunka, plátky sýra
- měkký tvaroh
- smetana ke šlehání
- strouhaný křen – ideální je čerstvý, ale lze nahradit ze skleničky
- pepř a sůl
Smetanu vyšleháme, přidáme tvaroh, nastrouhaný křen, osolíme a opepříme.
Na nálev:
- voda, ocet
- lák z okurek a ze sterilované zeleniny
- celý pepř, nové koření, bobkový list
- sůl, pepř, chilli paprička
- cukr
- 2 sáčky čiré želatiny (práškové)
Suroviny na nálev si svaříme, přecedíme a želatinu připravíme dle návodu. Necháme schládnout.
Na náplň:
- nakládané okurky
- sterilovaná zelenina – kukuřice, hrášek, mrkev, paprika
- natvrdo uvařená vejce
Dortovou formu jsme vyložili potravinářskou fólií, protože už je starší a někde nám protéká. Na dno jsme naskládali šunkové a sýrové rolky naplněné křenovou pěnou. Do mezer jsme nasypali nadrobno nakrájené okurky, postupně jsme přidávali další vrstvy (papriky, vajíčko, mrkev, kukuřici, hrášek). Želatinu jsme přilévali postupně, aby pěkně schládla a suroviny nám moc nevyplavaly. Na horní vrstvu jsme naskládali hvězdičky a „31“ vykrojené ze sýra.
Raďa měl trošku obavu, zda dort přežije cestu autem z Olomouce na Bítov. Zabalili jsme ho do alobalu a do ručníků a uložili do přepravky.
Dort všem chutnal, ale bylo ho na nás moc:-)
Martina | 7. 7. 2013 Ne 21.40 | Vaření, Studená kuchyně | Tisk | 1383x
Komentáře k textu
veľmi originálny nápad, muselo to byť aj celkom sýte a výživne a asi aj zdravšie ako klasické torty
28. 8. 2013 St 12.30