Cheesecake s višněmi
V ledničce jsem měla 2 kelímky mascarpone a pořád přemýšlela, co z nich vytvořím. Tiramisu nebo nějaký cheesecake? Receptů jsem našla strašně moc a nakonec se nejvíce inspirovala tímto. Pravý cheesecake se dělá sice z cream cheese (Philadelphie), ale i z mascarpone byl výborný. Taky jsme nějakým způsobem potřebovali zlikvidovat naložené višně, které Raďa použil jako základ do likéru a kterých ještě máme 2 sáčky v mražáku.Na těsto:
- sušenky Albert 170 gramů (nebo jiné) – dala jsem Esíčka
- 70 g másla
Na náplň:
- 600 g mascarpone
- 1 kelímek zakysané smetany – dala jsem smetanový bílý jogurt
- 3 vejce
- 230 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- šťáva z 1 citronu
- citronová kůra (z 1 citronu)
Na polevu:
- jahody 250 gramů (např. mražené)
- škrob kukuřičný 1 lžička
- cukr 1 lžíce (dle chuti)
Postup přípravy: Sušenky rozdrťte a smíchejte se změklým máslem. Na drcení můžete použít mixér, hmoždíř nebo váleček na těsto. Hmotou vyložte dortovou formu, na okrajích trochu více do výšky, a pečte v předehřáté troubě při 180 stupních 10 minut.
Všechny ingredience na náplň smíchejte pořádně pomocí robota (nebo ručně) až na hladkou hmotu. Nechte chvíli odstát, až odejdou bublinky, a nalijte na zapečenou sušenkovou drobenku. Pečte při 180 stupních. Prvních 30 minut neotevírejte troubu, pak kontrolujte častěji a troubu vypněte v okamžiku, kdy dort začne na okrajích tuhnout a na povrchu jemně hnědnout (jako na obrázku). Pak troubu vypněte, pootevřete a nechte chladnout.
Mezitím si připravte jahodovou polevu. Zmražené jahody vařte s trochou vody, můžete je pokrájet. Až přejdou varem, oslaďte a opatrně vsypávejte lžičku kukuřičného škrobu (pozor, má tendenci hrudkovatět). Ještě chvíli povařte, až omáčka zhoustne. Pak ji rozetřete na povrch dortu až téměř do okrajů. Dort nechte pár hodin v lednici ztuhnout.
Polevu jsem nedělala a místo toho do náplně zamíchala misku višní. Pekla jsem skoro hodinu, než se mi zdálo, že to začlo tuhnout. Pak jsem dala ještě ztuhnout a vychladit do ledničky.
Martina | 27. 9. 2013 Pá 20.52 | Vaření, Sladká kuchyně, Ovocné moučníky | Tisk | 594x