Perníkové berušky

Verunka měla v pátek svátek, a tak jsem pro ni do školky na pondělí upekla a nazdobila perníčky – berušky. Na internetu jsem našla i krásné 3D berušky, o které jsem se taky pokusila, ale do školky jsem jí dala ty placaté. Ty 3D dostali jen vyvolení:-) Našla jsem recept na hned měkké perníčky, které byly opravdu krásně nadýchané a měkkoučké. A tímto obrázkem jsem se nejvíc inspirovala. Moje berušky však vypadají takto: DSC_0358-nahled
  • 400 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučka
  • 50 g másla (dala jsem 100g másla)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce dobrého tekutého medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 žloutek na potření po upečení
  • bílková poleva na ozdobení

Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, prostě do něj vše nasypte a nechte ho, aby práci udělal za vás. Hotové těsto je měkké a poddajné asi jako pružná plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.

Troubu předehřejte na 160 °C a plechy na pečení vyložte pečícím papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody z kohoutku. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi půl centimetru, vykrájejte tvary a skládejte je na plech. Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Nechte je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou.

DSC_0337-nahled
Moje poznámky: Perníčky jsem žloutkem potírala i před pečením. Po upečení jsem do žloutku přimíchala červené potravinářské barvivo, aby byly berušky pěkně červené. Bílkovou polevou jsem pak namalovala krovky, očičky, tykadla… a „přilepila“ lentilky jako tečky. Do 3D berušek jsem schovala pár lentilek nebo želé bonbónky. Jejich vypouklý tvar jsem dělala tak, že jsem placky z perníkového těsta pekla na vnější straně formiček od vánočních pracek (těch kulatých). Teď mě napadá, že by se daly použít i košíčky nebo jiné kulaté formičky. DSC_0351-nahled

Martina | 9. 2. 2014 Ne 12.43 | Vaření, Sladká kuchyně | Tisk | 1003x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reaguj Pipinka

Tak doufám, že mě Jasmínka byla tou vyvolenou a čeká ji u našich ta vypouklá beruška, i když ty placatý jsou moc pěkný :)

14. 2. 2014 Pá 23.20

[2]reagujmejlweb TomL

Ty berušky vypadají fakt luxusně! :-D

24. 2. 2014 Po 13.25

[3]reagujmejlweb Jak těžit

Hezké dílo, ale sama by jsem je dřive snědla než bych je udělala.

25. 2. 2014 Út 12.35

[4]reagujmejlweb Kliešt

Fakt luxusní berušky i když ty placatý nejsou moc pěkný

19. 3. 2014 St 23.10

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: