Perníkové berušky
Verunka měla v pátek svátek, a tak jsem pro ni do školky na pondělí upekla a nazdobila perníčky – berušky. Na internetu jsem našla i krásné 3D berušky, o které jsem se taky pokusila, ale do školky jsem jí dala ty placaté. Ty 3D dostali jen vyvolení:-) Našla jsem recept na hned měkké perníčky, které byly opravdu krásně nadýchané a měkkoučké. A tímto obrázkem jsem se nejvíc inspirovala. Moje berušky však vypadají takto:- 400 g hladké mouky
- 140 g cukru moučka
- 50 g másla (dala jsem 100g másla)
- 2 vejce
- 2 lžíce dobrého tekutého medu
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření
- 1 žloutek na potření po upečení
- bílková poleva na ozdobení
Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, prostě do něj vše nasypte a nechte ho, aby práci udělal za vás. Hotové těsto je měkké a poddajné asi jako pružná plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
Troubu předehřejte na 160 °C a plechy na pečení vyložte pečícím papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody z kohoutku. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi půl centimetru, vykrájejte tvary a skládejte je na plech. Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Nechte je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou.
Moje poznámky: Perníčky jsem žloutkem potírala i před pečením. Po upečení jsem do žloutku přimíchala červené potravinářské barvivo, aby byly berušky pěkně červené. Bílkovou polevou jsem pak namalovala krovky, očičky, tykadla… a „přilepila“ lentilky jako tečky. Do 3D berušek jsem schovala pár lentilek nebo želé bonbónky. Jejich vypouklý tvar jsem dělala tak, že jsem placky z perníkového těsta pekla na vnější straně formiček od vánočních pracek (těch kulatých). Teď mě napadá, že by se daly použít i košíčky nebo jiné kulaté formičky.Martina | 9. 2. 2014 Ne 12.43 | Vaření, Sladká kuchyně | Tisk | 1008x
Komentáře k textu
Tak doufám, že mě Jasmínka byla tou vyvolenou a čeká ji u našich ta vypouklá beruška, i když ty placatý jsou moc pěkný
14. 2. 2014 Pá 23.20
Hezké dílo, ale sama by jsem je dřive snědla než bych je udělala.
25. 2. 2014 Út 12.35