Makovec
Za mlada nám moji rodiče docela pravidelně kupovali makovec v alobalové misce – moc mi chutnal, a tak mám na něj pěkné vzpomínky. Bohužel Marťa mák obecně moc nemusí, a tak zatím na něj nedošla řada. Když jsme byli o Vánocích v obchodě a viděl jsem již pomletý mák v sáčku, tak jsem se rozhodl to změnit a jeden sáček jsme koupili.
Před jedním únorovým víkendem jsem řekl, že peču tentokrát buchtu já a bylo. Nikdy předtím jsem makovec nedělal, a tak jsem začal hledat nějaký vhodný recept, aby z něj vzešlo něco podobného, co jsem měl rád. Receptů na interntu bylo asi milión, ale né, že by se podobaly, každý mi připadal jiný. Takže jsem opět vzal do ruky naši oblíbenou kuchařku a našel následující recept na makovec (v receptu mi chybělo vajíčko, a tak jsem tam jedno frkl .
- 150 g mletého maku (já tam dal celý sáček, tj. 200 g)
- 150 g pískového cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- cca 250 ml mléka
- 2 lžíce rumu (chyběl nám )
- citrónovou šťávu s cukrem na polevu
- 1 vanilkový cukr
- 1 vajíčko
- v dalších receptech byl třeba tuk či trochu skořice.
Vymazal jsem naši troubu (remosku) a vysypal jsem ji moukou. Všechny ingredience jsem smíchal a poté vylil do připravené remosky. Makovec se povedl na výbornou, možná by se hodil rozpůli a manazat nějakou marmeládou.
Radim | 8. 3. 2015 Ne 21.35 | Vaření, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 451x