Květák zapékaný se sýrem a slaninou

V sobotu si Raďa přál nějaký bezmasý oběd. Šel s dětmi ven a mě nechal v kuchyni, ať něco vymyslím a uvařím. Tak jsem zapekla květák s bramborama, ale jen se sýrem, šunkou a smetanou, bez vajíček, podle receptu z časopisu Apetit 06/2013. Všichni jsme si moc pochutnali.
DSC_0398-nahled
  • 800 g brambor, nakrájených na silné plátky
  • 1 velký květák, nakrájený na malé růžičky
  • 2 velké cibule, nakrájené na kolečka (já jsem krájela na drobno, aby Veru nemrčela)
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 200 g uzené slaniny nebo pancetty, nakrájené na kostičky (neměla jsem, tak jsem nakrájela šunku)
  • 100 g chedaru nebo gruyeru (ani nevím, co to je:-) poprvé jsem použila strouhaný ementál, podruhé gran padano)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl a čerstvě mletý pepř
V pánvi rozehřejeme olej, vsypeme slaninu a opékáme ji asi 5 minut, aby jen tak začala křupavět. Vsypeme cibuli a 12 minut opékáme doměkka a dozlatova. Mezitím vložíme brambory do hrnce, zalijeme dostatečným množstvím vody, osolíme ji, přivedeme k mírnému varu, pak přidáme květák a všechno vaříme 6–7 minut, aby obojí změklo. Důkladně scedíme. Do zapékácí mísy vrstvíme brambory a květák, posypeme slaninou s cibulí a hrstkou sýra. Každou vrstvu pokameme smetanou, osolíme a opepříme. Pokračujeme, dokud nejsou všechny vrstvy hotové, zalijeme zbývající smetanou a posypeme zbývajícím sýrem. Pečeme půl hodiny v troubě rozehřátě na 200C. (Já jsem pekla v remosce)
DSC_0387-nahled DSC_0389-nahled
DSC_0398-nahled

Martina | 7. 3. 2015 So 22.24 | Vaření, Zeleninové pokrmy, Zelenina | Tisk | 427x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: