Recept mám z časopisu Apetit 10/2013.
- 2 červené cibule, nakrájené na kostičky
- 2 mrkve, nakrájené na půlkolečka
- 4 řapíky celeru, nakrájené na kousky
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce krupicového cukru
- 4 stroužky česneku, drcené
- 2–3 lžíce rajčatového pyré
- 2 bobkové listy
- pár snítek tymiánu
- 3 cukety, nakrájené na kostičky
- 400g konzerva bílých fazolí, slitých
- 400g konzerva krájených rajčat
- 1,5l zeleninového vývaru
- 100g parmazánu, strouhaného
- 140g drobných těstovin (nejlépe orecchiette nebo conchiglie, já jsem
dala písmenka)
- malý svazek bazalky, natrhané nadrobno
Ve větším hrnci zvolna opečeme na olivovém oleji cibuli, mrkev a celer –
zelenina by měla změknout a začít chytat barvu, bude to trvat zhruba
20 minut. Pokud by se zelenina přichytávala ke dnu hrnce, můžeme ji
průběžně podlévat trochou vody. Pak přidáme cukr, česnek, rajčatové
pyré, bobkové listy, bylinky a cuketu a ještě 4–5minut opékáme tak, aby
i cuketa začala chytat barvu. Do hrnce k zelenině přidáme fazole a
rajčata, přilijeme vývar a necháme 20 minut vařit na mírném plameni. Ke
konci vaření přidáme polovinu parmazánu a těstoviny a vaříme ji ještě
6–8minut. Před podáváním posypeme bazalkou a zbylým parmazánem.