Fazolová polévka
Při plánování jídelníčku na víkend jsem si řekl, že uděláme nějaké sladké jídlo, a k tomu se vždy hodí nějaká luštěninová polévka. Alespoň my jsme to tak doma vždy dělávali za mých dětských let. Prolítl jsem tedy naši kuchařku a vybral recept na fazolovou polévku z velkých bílých fazolí.
Co je potřeba:
- 100 g bílých velkých fazolí (já měl jen malé a dal jsem zhruba 300 g)
- olej a lžíci hladké mouky na zásmažku
- nějakou uzeninu (já měl jen křemešák), ale v receptu byla nějaká klobáska
- kořenová zelenina (celer, petržel, mrkev)
- cibule
- koření (pepř, bobkový list, sůl, majoránka)
- vývar (já dal půl kostky hovězí a půl zeleninové)
- česnek (já dal dva stroužky)
- lžíce octu
Začal jsem den předem namočením fazolí do vody. Ráno jsem slil z fazolí vodu a dal novou, do které jsem přidal dva bobkové listy a kostky. Fazole jsem pak vařil do měkka. Mezitím jsem si připravil a nastrouhal kořenovou zeleninu, kterou jsem na sádle spolu s cibulí nakrájenou na kousky a uzeninou osmažil. Poté jsem vše smíchal dohromady a dále vařil. K zahuštění polévky jsem použil zásmažku udělanou z másla a mouky. Úplně na konec jsem přidal česnek, ocet a majoránku. Polévka byla výborná.