Jahodový sirup
Je čas jahod a všude, kam se podíváme, pěstují jahody. Jejich cena se v Belgii příliš neliší od cen českých, a tak Marťa vyrazila kousek za vesnici na pole přímo k „jahodáři“ a koupila pár vaniček. Z první várky jsme udělali marmeládu a z druhé jsem udělal sirup. Receptů na jahodový sirup je na internetu miliarda. Nakonec jsme vybrali ten, do kterého se nedává moc vody a cukru – Schopná manželka nebo Albert.Co jsem použil:
- 2 kg jahod
- cca 1,6 kg cukru
- 100 ml vody
- 25 g kyseliny citronové
Můj postup se neliší od těch popsaných v odkazovaných stránkách. Jahody jsem probral, odšťopkoval a očistil. Poté jsem je prosypal cukrem a nechal asi 3 dny v ledničce. Uvolněnou šťáku jsem scedil a zbytek jahod jsem propasíroval přes plátno/cedník/druhý cedník – no byla to hrůza. Příště použiju klasický odšťavňovací mlýnek a bude. Obě šťávy jsem slil, přidal trochu vody a kyseliny citrónové. Šťávu jsem nevařil, jen jsem ji ohřál na cca 80 °C. Z uvedeného množství bylo kolem tří litrů výborného sirupu.