Masové kuličky v mexické omáčce
Tento recept jsem našla ve starém čísle časopisu Gurmán 2/2010.- 500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
- čerstvě mletý pepř, sůl
- rostlinný olej
- 1 větší cibule
- 1 větší rajčatový protlak
- 1 lžíce krystalového cukru
- 1 konzerva loupaných rajčat
- 1 konzerva kukuřice (bez nálevu)
- 1 konzerva červených fazolí (bez nálevu)
- asi 250 ml zeleninového vývaru
- 3 stroužky česneku
- 2–3 lžičky pasty sambal oelek (nebo jiné pasty z chilli papriček)
Mleté maso v misce osolte, opepřete a nechte je asi 10 minut odpočinout. Poté z něj tvořte malé kuličky. V hlubší pánvi rozpalte olej a masové kuličky v něm ze všech stran orestujte.
Osmažené kuličky zabalte do ubrousku, aby se odsál přebytečný tuk, a udržujte je v teple. Na stejnou pánev do zbylého oleje (pokud jste kuličky restovali ve větším množství oleje, část jej odlijte, aby zůstala jen tenká vrstva) vsypte nakrájenou cibuli a osmažte ji dozlatova.
Orestovanou cibuli zalijte rajčatovým protlakem, osolte, opepřete a podle potřeby dochuťte cukrem. Nechte krátce přejít mírným varem, pak směs zalijte vývarem a povařte ještě asi 10 minut. Do omáčky vložte nakrájená loupaná rajčata i s nálevem, masové kuličky a vše znovu povařte (nepřikrývejte pokličkou). Ze směsi nechte vyvařit přebytečnou tekutinu. Omáčka tím zhoustne a není potřeba ji už dále zahušťovat.
Kukuřici a fazole nechte na cedníku okapat a na závěr je přisypte do omáčky. Vše prohřejte a dochuťte prolisovaným česnekem a pastou z chilli papriček.Martina | 12. 3. 2016 So 21.31 | Vaření, Jídla z masa, Vepřové maso | Tisk | 540x