Belgické vafle
Tak jsem se také pustil do vaflování . Martininy vafle jsou sice Bruselské, ale pořád mi přišlo, že když vafle někde koupíme, tak jsou jiné. Takže jsem brouzdal po netu a našel následující recepty:
- Liège Waffles
- Authentic Belgian Waffles aka Liege Waffles
- A Super Lekker, Authentic (Traditional) Belgian Waffle Recipe and a Day Trip to Bruges!
Základ těchto receptů je téměř stejný, ale liší se množstvím ingrediencí. Nejvýznamnější změnou oproti Martininým vaflím je tzv. „pearl“ cukr. Nevím, jestli je k dostání v Čechách, ale tady je běžný a je to cukr v podobě nepravidelných kousků velikosti hrášku. Kouzlem tohoto cukru je, že se z něj ve vaflovači udělá karamel . Z receptů jsem si vybral to, co mi vyhovovalo, a udělal si vlastní variantu:
- 100 g normálního cukru krystal
- vanilkový cukr
- špetka soli
- 160 ml vody
- 4 vajíčka
- 500 g mouky (300 g hladké a 200 g polohrubé)
- 200 g másla
- 150 g perlového cukru
- kvasnice
Postup je docela jednoduchý. Nejdřív zadělám na kvásek – voda, trochu cukru a mouky s kvasnicemi (dávám cca půl kostky). Poté vše smíchám a do již hotového těsta přidám perlový cukr. Těsto jsem vždy dělal den dopředu a nechal jej přes noc v ledničce. Před samotným vaflováním jsem těsto nechal ještě trochu ohřát a nakynout.
Recept ještě pořád upravuji. Příště bych chtěl zkusit nahradit vodu mlékem.
Takže to „příště“ už nastalo a recept jsem tudíž trochu upravil:
- vodu jsem nahradil mlékem
- ubral jsem perlového cukru a dal jednu velkou lžíci medu
- přidal trochu skořice
- použil jsem jen hladkou mouku
Radim | 27. 9. 2016 Út 23.26 | Vaření, Sladká jídla | Tisk | 612x