Mrkvový dort
Nedávno k nám přijela Darča a rozplývala se nad tím, jaký udělala výborný mrkvový dort. A já jsem začal přemýšlet, jak je možné, že jsme od pobytu v Americe žádný mrkvový dort neupekli. Tento dort, který je tam velmi rozšířený, jsem vyloženě miloval. Takže hned na následující víkend jsem se řádně připravil . Skoukl jsem recepty na netu a koupil tři kila mrkve, třtinový cukr a tři vaničky Philadelphie.Z nepřeberného množství receptů jsem si na netu vybral následující:
Na korpus jsem použil recept od kluků:
- 5 vajec velikosti L
- 200 g jemného třtinového cukru na pečení
- 1 vanilkový cukr
- 1 citron
- 500 g jemně nastrouhané mrkve
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 150 g mletého kokosu
- 300 ml slunečnicového oleje (dal jsem řepkový)
- 200 g mouky celozrnné jemně mleté pšeničné
- 20 g jedlé sody
- ½ lžičky soli
- co klukům chybělo byly dvě lžičky mleté skořice
Při přípravě těsta jsem postupoval dle návodu, tj. vajíčka jsem ušlehal s cukrem a přidal citronovou šťávu a postupně další ingredience – mrkev, ořechy, kokos, olej, mouku smíchanou s jedlou sodou a sůl. Vše jsem dobře promíchal a vylil do vymazané a strouhankou vysypané formy, pekl jsem při 165–170 °C. Bohužel ani po 50 minutách nebylo upečeno, a tak jsem dort rozpůlil a dopekl zvlášť.
Takto vytvořený korpus je opravdu těžký, příště by to chtělo zkusit nějakou odlehčenější variantu.
Krém od kluků jsem nezkoušel (snad příště):
- 150 g másla
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 750 g měkkého tvarohu (kostky)
- 1 šlehačka 33% (vyšlehat)
- 100 g sekaných mandlí nebo mletých ořechů na posypání
Místo toho jsem zkusil mix ze všech receptů:
- 100 g másla
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3 vaničky Philadelphie (á 200g)
- šťáva z půlky citrónu
A výsledek? Dort byl výborný. Marťě moc nechutnal krém, prý ji přišel divný. Já bych k němu jen poznamenal, že Philadelphia není úplně vhodná, protože je slaná. Takže příště zkusím opravdu ten tvaroh nebo nějakou jinou náhražku .
Další doplněk, na který jsem si vzpomněl až když bylo hotovo, je vršek dortu, který většinou býval z cukrové polevy a marcipánových mrkví. Takže příště vršek udělám přímo z marcipánu a ozdobím jej ze zbylého krému. Už teď se mi sbíhají sliny .Radim | 18. 3. 2017 So 09.51 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 381x