Kaňonem La Hoegne

Dle předpovědi počasí měl být dnešní den docela fajn s pár odpoledními sprškami. Sedět doma se nám nechtělo, a tak jsme vyrazili nakonec na celodenní výlet do oblíbených Arden. Marťa má naše okolí detailně prostudované a vždy vytáhne ze své složky papír s výlety a řekne „Dnes bychom mohli jet k říčce Le Ninglinspo. Měl by tam být pěkný kaňon s divokou říčkou. Všechno se zelená a kvete a bude tam pěkně.“. Já jsem pak ten, kdo to vše zrealizuje a dotáhne do konce. Dostal jsem ke stáhnutí soubor 481. Hoegne a našel si nejlepší východiště s parkovištěm. GPS nastavena a po obvyklé hodinové přípravě (vody, lepeňáky, pláštěnky, děti, běžné rozčilování se, … ) vyrážíme směr Verviers.
1-IMG_20170513_130139-nahled

Ze začátku cestu znám a chvíli za Verviers požádám svoji navigátorku, aby zapla stroj a řekla, kde mám sjet. Chvíli si s tím hraje, a pak řekne, že vůbec neví, kde jsme a vesnice, poblíž které máme odbočit, na mapě vůbec není :-). „Jasně“ odpovídám „Není!“. A myslím si své, vesnice tam samozřejmě je, jen je očividně problém někde mezi displejem a sedačkou. Najednou Marťa vidí na ceduli povědomý název a velí sjet z dálnice, ale to je vše, protože už neví kam dál. V tu chvíli se zapojuje můj navigační smysl a obrazová paměť a po chvíli dojíždíme na parkoviště k potoku Hoegne, tedy tam, kam jsme měli dojet. Paráda.

Vyrazili jsme po modré značce, která nás vedla pěknou stezkou kolem potoka. Zhruba po kilometru nás stihla jedna pětiminutová přeháňka, a tak jsme jako mastňáci vytáhli deštníky a bylo fajn. Po celý zbytek dne už na nás nic nespadlo, i když mraky se nad námi honily pěkné. Potok Hoegne se zařezává v některých místech do pěkného kaňonu s obrovskými balvany na dně. Každou chvíli jsme přecházeli zurčící a bublající vodu po dřevěných mostech nebo šli po dřevěných chodnících. Přišlo mi, že zhruba od poloviny, se údolíčko stávalo divočejší a malebnější, až to vygradovalo v poslední pasáži nazvané „Les cascatelles“. Byl jsem hodně překvapený, že se vůbec něco podobného v Belgii dá najít. Celá stezka byla prostě super.
obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek
Na jejím konci jsme potok Hoegne opustili a vydali se do nedaleké vesničky Hockai. Já jsem měl v hlavě orosenou sklenici piva a dětem jsme slíbili zmrzlinu :-). Po chvíli jsme překročili bývalou železniční dráhu, kterou změnili v cyklostezku. Docela jsme byli překvapeni, protože jsme celý týden přemýšleli, že bychom se mohli projet po Vennbahn, a tato stezka jí byla hodně podobná, ale úplně někde jinde. V Hockai jsme došli k restauraci Ardennais, kde měli zahrádku s pěkným výhledem. Cedule se zmrzlinou a menu s různými druhy piv nám potvrdily, že jsme správně. Trochu horší to bylo s objednávkou, protože francouzština prostě není na našem jazyku doma. Takže to bylo něco mezi angličtinou, holandštinou a francouzštinou. Nakonec jsme to zvládli a všichni jsme byli spokojení. Já měl své orosené pivo „Super des Fagnes“, Marťa kávu a děti kornout zmrzliny. Tak dobře se nám tam sedělo, že jsem si musel dát ještě druhé pivo „Orval“ (odkoukal jsem to od souseda). Židličky restaurace byly na krásně zastřižené trávě a děcka na ní neskutečně řádila. Verča zkoušela hvězdy a Ondra dělal kraviny. Naštěstí, že jsme tam byli téměř sami :-).
obrazek obrazek obrazek
Chvíli před odchodem, se Marťa při zkoumání mapy rozesmála a přitom z ní vypadlo, že jsme šli špatně. Že v plánu bylo jít do jiného údolí s řekou Le Ninglinspo, které je vedle jiné dálnice vedoucí z Liege. A proto „samozřejmě“ nemohla najít tu správnou vesnici a v mapě se nemohla zorientovat. Měla štěstí, že se mi její omyl tak líbil, jinak bych se jí smál doteď :-).
obrazek obrazek

Pro cestu zpět jsme vybrali opět modrou značku, tentokrát však vedoucí zhruba sto metrů nad údolím. Poslední kilometr už sice nožičky bolely, ale všichni jsme to zvládli po svých i bez „koníčka“. V autě se zhruba po deseti minutách spalo, přesně tak jak to má být :-).

Výlet se náramně vydařil, i když jsme šli úplně někam jinam :-). Po pár dnech studeného a deštivého počasí bylo zase chvíli teplo a relativně sucho. Pokud jste rádi v přírodě, tak La Hoegne rozhodně stojí za projití. Celý den jsme ještě doma završili rychlou grilovačkou a pečením cheesecaku (zítra budeme mít návštěvu).

Radim | 13. 5. 2017 So 22.16 | Cestování, Belgie a NL | Tisk | 270x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejlweb jana

super

28. 5. 2017 Ne 19.54

[2]reagujmejlweb Eva

Pekne fotky :)

14. 6. 2017 St 18.48

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: