Na špagety carbonara jsem si dlouho netroufala. Bála jsem se sražených
vajíček. Nedávno jsem ale našla super recept s detailním postupem a radami
na blogu
Kuchařka
pro dceru a tyto špagety jsme si s dětmi uvařily jako rychlý
středeční oběd.
- 200 g slaniny
- 80 g strouhaného parmazánu
- 4–6 žloutků
- 400 g těstovin
- 2–3 lžičky soli
- čerstvě mletý černý pepř na posypání
- Dejte vařit 3–4 litry vody na těstoviny a osolte ji 2 vrchovatými
lžičkami soli.
- Slaninu nakrájejte na kostičky ne větší než 1 cm, vhoďte do velké
pánve, postavte na plotýnku a na středně silném žáru začněte
zahřívat. Jakmile slanina pustí tuk, za občasného míchání ji opečte
dozlatova. Poté odstavte, tuk neslévejte.
- Žloutky vyklepněte do misky a smíchejte je s polovinou opravdu najemno
nastrouhaného sýra.
- Těstoviny uvařte ve vroucí vodě, nezakryté, podle návodu na obalu.
Jakmile změknou, odeberte si stranou čtvrtlitrový hrnek vody, ve které se
vařily, pak teprve špagety slijte.
- 100 ml z odebrané vody nalijte do pánve ke slanině, vraťte na
plotýnku a přiveďte k varu. Jakmile se rozpustí přípečky ze dna pánve,
přisypte scezené těstoviny. Zhruba půl minuty míchejte, aby se vše
spojilo, prohřálo a voda se trochu vsákla a odpařila.
- Pánev opět odstavte. Ke žloutkům se sýrem nalijte dalších 100 ml
vody z těstovin, prošlehejte vidličkou a hned přilijte k horkým
špagetám. Míchejte tak dlouho, až vznikne krémová omáčka. Žloutky se ve
zbytkovém teple zahřejí, zhoustnou, ale nesrazí – přesně o to vám
jde. Pokud se vám zdá, že je omáčky málo, přilijte do pánve i zbytek
odebrané vody z těstovin. Špagety carbonara nejsou suché. Neobsahují
sražené kousky vajíček.
- Těstoviny ihned rozdělte na talíře, posypte je zbylým sýrem, čerstvě
mletým pepřem a obratem expedujte na stůl. Hlasitě zavelte sednout ke stolu
a jíst.
Poznámky, rady, tipy: Pokud nemáte dost velkou pánev, ve které by se mohly
špagety bez problému a beze ztrát promíchat s opečenou slaninou, použijte
uvolněný hrnec, ve kterém se vařily těstoviny. Připravenou vyškvařenou
slaninu do něj slijte i s vypečeným tukem, přilijte vodu z těstovin, a
postupujte dál podle receptu.