Přijď do skleníků aneb Kom in de kas

První víkend v dubnu na mnoha místech v Nizozemí proběhly dny otevřených skleníků. Tuto akci jsme si samozřejmě nemohli nechat ujít. Navrhla jsem cyklovýlet s plánem podívat se do obřích skleníků a vidět, jak tu pěstují květiny a zeleninu.

IMG_20190407_142951-nahled

Vybrala jsem oblast Nootdorp – Noukoop, kam jsme byli schopní dojet na kole (8km). Zde jsme mohli navštívit celkem 14 skleníků. Pro děti tu měli připravené kvízy, skákací hrady, dárkové taštičky se semínky a upomínkovými předměty, zmrzlinu atd. Všechny skleníky byly kousek od sebe, ale přesto tam jezdil i menší kyvadlový autobus.

První jsme zamířili k orchidejím. Tady jsme mohli vidět orchideje různých tvarů, barev a velikostí od sazeniček až po velké rostliny připravené na prodej v obchodech. Skleník s hortenziemi byl taky super. Obří rostliny s mega květy, wow! A pak nekonečné lány různobarevných gerber, které nám připomínaly duhu naležato :-).

obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek

Zeleninové skleníky byly také zajímavé. Rostlinky paprik a okurků rostly jen z takových mini-květináčků, do kterých byl zřejmě napouštěn nějaký roztok s výživou. Dozvěděli jsme se, že se škůdci se tu snaží bojovat ekologicky a používají proti nim jejich přirozené nepřátele. Viděli jsme také čmeláky, kteří se používají k opylování rostlin ve skleníku, a čmeláčí královnu.

obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek

Akce končila v 16 hodin. Bylo ještě brzo, a tak jsme se domů vraceli zajížďkou přes Buytenpark u Zoetermeeru. Jsou zde MTB trasy a myslela jsem si, že si Ondra bude chtít trošku zamakat do kopečků a zařádit z kopce, ale ani jeden neměl náladu a Verča navíc měla malý karambol. Cesta zpět domů byla „velká nuda“ :-).

Odkazy na mapy:

Martina | 7. 4. 2019 Ne 12.51 | Cestování, Belgie a NL | Tisk | 128x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: