Italské sušenky se sušenými rajčaty a olivami
Hledala jsem nějakou slanou variantu sušenek a zaujaly mě italské sušenky ze stránek Apetitu.- 60 g nakládaných sušených rajčat
- 60 g černých oliv (vypeckovaných)
- 60 g piniových oříšků
- 200 g hladké mouky
- 80 g másla
- 150–200 g mascarpone
- 1 vejce
- lžička prášku do pečiva
- mořská sůl, pepř a provensálské bylinky
V kuchyňském robotu promíchejte mouku, kypřící prášek, změklé máslo nakrájené na kostičky, mascarpone, vejce, špetku provensálských bylinek, osolte a opepřete. Pak přidejte sušená rajčata nakrájená na malé kousky, vypeckované černé olivy nakrájené na čtvrtiny, piniové oříšky (neměla jsem) a zlehka promíchejte. Oddělujte 10–15g kousky těsta, vytvarujte z nich kuličky a rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte asi 15 minut při 180stC dozlatova. Pak vyjměte, přeneste na mřížku a nechte vychladnout.
Pozn. Na tvarování kuliček jsem měla skvělé pomocníky – Verču a Ondru. Před přidáním sušených rajčat a oliv jsem část těsta oddělila a děti si udělaly pár sušenek jen s bylinkami.