Rijksmuseum Boerhaave v Leidenu

Rijksmuseum Boerhaave je muzeum zaměřené na historii vědy a zkoumání všeho možného i nemožného. Tím, že je v Leidenu světoznámá univerzita, tak se muzeum hodně zaměřuje na její odchovance a vědátory. Muzeum nabízí různé druhy expozic a nezapomíná i na malé vědátory a průzkumníky. Na plno exponátů si lze sáhnout a vyzkoušet, a v suterénu jsou dílny a expozice pro děti. My jsme tam vyrazili až po obědě a dětskou část, kterou jsme si nechali až na konec, jsme museli vzít velmi zrychleně. Muzeum doporučujeme, a i my se tam určitě ještě vrátíme. Muzeum je součástí Museumkaart :-).
IMG_20191012_145829-nahled

Úvodem musím zmínit, že se do Leidenu vždy rádi vracíme, protože to pěkné město. Tentokrát však pršelo, a tak jsme šli z nádraží do muzea nejkratší možnou cestou (cca 20 minut).

Hned na začátku nás v muzeu zaujalo anatomické divadlo, které je replikou původního sálu z university v Leidenu z roku 1594. V divadle je pomocí moderních zobrazovacích technologií popsáno, jak vědci ve středověku začínali se zkoumáním lidského těla. Po obvodu divadla z venčí jsou vitríny s různými zkoumanými předměty a nástroji na zkoumání.
obrazek obrazek
Další částí byla historie zkoumání přírody a vesmíru v období Zlatého věku. Expozice nazvaná Nemoci a zdraví se nám také líbila. Docela jsme koukali, jak se léčilo a jak byly nemocnice vybaveny v docela nedávné minulosti. Líbily se nám interaktivní exponáty, kterých tam měli plno.
obrazek obrazek obrazek

Mě zaujala část věnovaná velké mnohasvazkové encyklopedii, která obsahovala pěkné obrázky.

V přízemí je expozice o vodě, elektřině a komunikacích. Opět hodně interaktivní, s hrami pro děti a velkým modelem větrného mlýna. Na tuto expozici navazuje část týkající se dosud nezodpovězených otázek, se kterými si moderní věda zatím neví rady.

Ke konci jsme rychle prolítli expozici k umění a vesmíru. V dětské části jsme strávili zhruba čtvrt hodiny, a poté nás už vyhazovali :-).
obrazek obrazek

Ne nadarmo bylo Rijksmuseum Boerhaave zvoleno Evropským muzeem roku 2019. Tím, že to máme do Leidenu kousek, tak to vidím na další brzkou návštěvu.

Na zpáteční cestě nás děti přemluvily na zmrzku! Počasí nepočasí, déšť nedéšť, zmrzku v Soetensu jsme si nemohli nechat ujít – mají ji tam výbornou. Lepší je však v létě :-).

Martina | 12. 10. 2019 So 15.24 | Cestování, Belgie a NL | Tisk | 167x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: