Zelné placky
Přemýšlela jsem, jak zpracovat syrové zelí a našla jsem recept na zelné placky se slaninou. Byly výborné. Nesla jsem je spolužákům do angličtiny a všem moc chutnaly.- 500 g bílého zelí (zhruba 1/4 větší hlávky)
- 80 g slaniny (nebo škvarků)
- 3 vejce
- 100 g hladké mouky
- 5 g soli
Začněte předehřívat troubu na 180 stupňů a dva plechy vyložte papírem na pečení. Zelí nakrájejte na tenké nudličky, vyhněte se přitom košťálu, který je tuhý a nestihnul by se řádně propéct a změknout. Nudličky ještě pár bleskovými pohyby velkého ostrého nože, ze kterého čiší respekt, překrojte nebo nasekejte na menší kousky, a smeťte do mísy.
Slaninu nakrájejte na malé kostičky a přidejte k zelí. Vmíchejte rozkvedlaná vejce, sůl a mouku a zkuste z toho všeho vypracovat soudržnou směs, byť kostrbatou, ze které trčí kousky zelí. Na stávající dojem zásadně nehleďte.
Lžící naneste tuto rozčepýřenou směs na připravené plechy, tvořte přitom placky velikosti dlaně, silné necelý centimetr.
Oba plechy vložte do trouby a pečte 20–25 minut, až placky zpevní a zezlátnou. Po 10–15 minutách nezapomeňte oba plechy navzájem prohodit a otočit, aby se teplo dostalo k plackám rovnoměrně.
Moje poznámka: Na tvarování placek jsme použila tvořítko na hamburgery a pekla jsem postupně po jednom plechu.Martina | 6. 2. 2020 Čt 13.28 | Vaření, Zeleninové pokrmy, Zelenina | Tisk | 614x