Podmáslový kváskový chléb

Kváskový chléb peču už několik let (průměrně jednou za týden). Kvásek mi přinesl Raďa od kolegyně z práce asi tak před 7–8 lety. Chléb jsem nejdřív pekla v domácí pekárně, ale nebylo to úplně ono (neměli jsme v Belgii dlouho troubu, a pak později když už ano, tak nešla pořádně roztopit). Teprve s troubou v Holandsku to byl ten pravý začátek. Nedávno jsem zkusila nahradit vodu podmáslím (karnemelk) a od té doby peču jen takto. Chléb je krásně nadýchaný a má výbornou chuť.
IMG_20200409_185025-nahled

Pěkně popsaný postup pro začátečníky je např. zde

Na rozkvašení

  • 1–3 lžičky kvásku z ledničky
  • 150 g žitné mouky
  • 150 ml vody

Těsto

  • 300 g kvásku
  • 500 g pšeničné chlebové mouky (nebo různé kombinace např. 200 g celozrnné a 300 g hladké mouky)
  • 300 ml podmáslí
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička kmínu

Kvásek: Večer vytáhnu kvásek z ledničky, přepatlám do větší mísy, přidám žitnou mouku a vodu, pořádně promíchám, zakryji a nechám stát na kuchyňské lince.

Těsto: Ráno si odeberu 1–3 lžičky zpátky do skleničky do lednice. Ke kvásku v míse přileju 300ml podmáslí pokojové teploty a rozmíchám. Přisypu mouku, kmín a sůl a s pomocí mixéru míchám než se všechny suroviny pěkně spojí. Těsto nechám tak hodinku odpočinout. Připravím si ošatku a vysypu ji moukou. Těsto z mísy přemístím na podložku vysypanou moukou, těsto roztáhnu do stran a přeložím na třetiny a zopakuji ještě jednou. Pak těsto zpracuji do bochánku, vložím do ošatky, zakryji a nechám kynout při pokojové teplotě 2–3 hodiny.

Pečení: Troubu rozehřeji na 230°C. Mám tam dva plechy. Na jeden vyklopím chléb z ošatky a na druhý (spodní) naliji hrnek vařící vody. Trouba se tak zapaří. Při této teplotě peču 15 minut. Pak troubu otevřu, vyvětrám páru, snížím teplotu na 200°C a asi 20 minut chléb dopékám. Vytáhnu z trouby a položím na mřížku. Teď už je počkat, až chléb zchládne, což je někdy nemožné vydržet.
obrazek obrazek obrazek
Příště chci zkusit tento pětizrnný.

Martina | 9. 4. 2020 Čt 21.27 | Vaření | Tisk | 140x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

[1]reagujmejl Zita

Díky za recept :) http://www.ahojblog.cz/

31. 5. 2020 Ne 14.19

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: