Kaiserschmarrn je dobrota, kterou si Raďa musí dát na každé naší
dovolené v Rakousku. Zamilovala se do něj i Verča, takže jsem si řekla,
proč čekat na dovolenou a nezkusit kaiserschmarrn udělat doma. Vyčetla jsem,
že se v podstatě jedná o roztrhanou palačinku, takže nic náročného.
Akorát to vždy samozřejmě chutná lépe po půldenní túře v horách nebo
po lyžovačce.
Receptů je na internetu spousta. Já jsem si vybrala stránky ochutnejtesvět, kde byl
pěkně vysvětlený postup i s fotkami.
Na těsto:
- 200 g hladké mouky (dala jsem víc, těsto se mi zdálo
docela řídké)
- 400 ml mléka
- 4 vejce
- hrst rozinek
- 2 lžíce rumu
- špetka soli
Na dokončení:
- 3 lžíce cukru krystal
- 1 lžička skořice
- máslo na opečení (cca 50 g)
- moučkový cukr na posypání
- hustá zavařenina nebo džem s kousky ovoce (ideální je
lesní ovoce)
Rozinky zalijeme rumem a necháme je chvíli nasáknout. Oddělíme žloutky a
bílky. Metličkou smícháme žloutky s mlékem, hladkou mouku a špetkou
soli. Bílky vyšleháme do tužšího sněhu a lehce zapracujeme do těsta. Na
pánvi rozehřejeme máslo. Vylijeme na něj veškeré těsto (já jsem těsto
rozdělila na dvě dávky) a rozprostřeme rovnoměrně po celé pánvi. Pak na
těsto nasypeme rovnoměrně rozinky (vylovené z rumu). Necháme opékat cca
7 minut na střední plamen, dokud nebude spodní strana opečená dozlatova.
(V jiných receptech jsem četla, že se má pánev zakrýt pokličkou, a tak
jsem to i udělala. Dětem jsem do první dávky rozinky nedávala a nám je
přisypala v druhé dávce a až po chvilce pečení). Poté placku obratíme a
necháme opékat pár minut, aby se těsto začalo opékat i z druhé strany.
(Před obrácením můžeme placku rozdělit na čtyři díly, aby se nám lépe
obracela). Pak začneme placku trhat přímo v pánvi na menší kousky. Ty pak
zasypeme cukrem krystal a skořicí a promícháváme, zatímco se cukr
rozpouští a lehce karamelizuje. Císařský trhanec přesuneme na talíře a
posypeme moučkovým cukrem. Do menší misky dáme zavařeninu nebo džem podle
vlastního výběru a servírujeme přímo na talíři s trhancem. My jsme
podávali s jablečným pyré (apfelmus) a s ostružinovou marmeládou