Quiche s brokolicí
Jednou jsem se zmínil, že pořád jíme maso, a tak jsem dostal za úkol uvařit během víkendu bezmasé jídlo. Moc dlouho jsem o tom nepřemýšlel – vzpomněl jsem si, jak jsem v Paříži chodil každé ráno kolem pekárny, ve které měli různé quiche, které byly různě plněné a vypadaly velmi chutně. Tehdy mě to nic moc neříkalo a dnes si nadávám, že jsem jich pár nezkusil. Pro rodinku jsem vybral quiche s modrým sýrem a brokolicí. Zatím jsem nic podobného nekuchtil, a tak jsem si našel na netu pár receptů a dal si je dohromady.
Výsledek vypadal moc pěkně, ale asi jsem udělal pár školáckých chyb, a tak to nebylo úplně ono.Recepty použité pro inspiraci:
- Francouzský Quiche
- Zdravý vegetariánský quiche s brokolicí
- Quiche s brokolicí a gorgonzolou
- Quiche s modrým sýrem a brokolicí
Těsto
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- cca 2 lžíce vody
- 1 lžička vody
Vajíčko jsem nedával.
Marťa se mi pak zmínila, že jí těsto moc těsto nechutnalo – prostě upečená mouka s máslem bez nějaké zvláštní chuti. Příště zkusím najít trochu jiné těsto anebo použít listové těsto.
Vzhledem k tomu, že doma nemáme tradiční formu na quiche, tak jsem připravené těsto vložil do dortové formy. V různých receptech radí nejdříve těsto péct v předehřáté troubě cca 15, a poté potřít vajíčkem. Mě se však nelíbilo, že aby se těsto nenafouklo, tak je musím přikrýt alobalem a zasypat nějakým závažím = např. čočkou. Takže jsem vybral druhou variantu, tj. těsto i náplň upéct naráz.
Náplň
- 1 velká brokolice (bylo to tak akorát na celou dortovou formu)
- modrý sýr (Gorgonzola)
- normální tvrdý sýr Gouda (ten jsem dal hlavně kvůli dětem, kdyby jim nechutnal ten modrý)
- 4 vajíčka
- sůl a pepř
- smetana
- 2–3 kusy šalotky
- 1 kus česneku
- 250 ml smetany na šlehání
Šalotku a česnek jsem na másle usmažil do zlatova. Brokolici jsem rozdělil na malé růžičky a zalil vařící vodou z varné konvice – vodu jsem v hrnci s brokolicí nechal pár minut doufaje, že to bude stačit a brokolice nebude rozvařená. Bohužel to nestačilo a brokolice byla i po upečení docela tvrdá – takže příště povařit cca 5 minut!
Nejdříve jsem na těsto naskládal brokolici a místo ve formě jí pěkně vyplnil. Do mezer jsem dal kousky modrého sýru (nedal se moc strouhat, jak byl měkký) a posypal nastrouhaným sýrem a osmaženou cibulkou. Celé jsem to zalil směsí z rozmíchaných vajíček ve smetaně, soli a koření.Pečení
Podle různých návodů jsem quiche pekl v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba na 40 minut, tj. déle, než je všude doporučeno. Quiche byl krásně dozlatova upečený, jak těsto, tak i sýr s brokolicí. Prostě to vypadalo pěkně. Když jsem jej však rozkrojil, tak z něj vyteklo velké množství šťávy/vody a uvnitř to nevypadalo dodělaně. Hlad však byl v té chvíli tak velký, že jsme se do něj pustili, ale ovace jsem za něj bohužel nesklidil. Po obědě jsem zbytek ještě strčil na 20 minut do trouby na dopečení, a tento opravný pokus už byl lepší.
Ze všek obrázků je jasné, že náplň quiche je po upečení hutná a pevná, takže jsem asi něčeho dal málo či moc . Příště musím tedy trochu zapracovat na postupu:
- možná dát méně smetany a více vajíček
- zkusit těsto upéct dříve (asi mrknu na nějaký echt francouzský YouTube video)
- uvařit brokolici více do měkka
Radim | 14. 6. 2020 Ne 22.20 | Vaření, Zeleninové pokrmy | Tisk | 148x