Buchtičky se šodó
Za mlada nám mamka docela často dělávala buchtičky se šodó, a tak jsem si řekl, že je čas na nějaké sladké jídlo a naší rodince jsem připravil tuto dobrotu.
Buchtičky
- 500 g polohrubé mouky
- 30 g kvasnic
- 70 g cukru
- 80 g tuku/másla nebo 7 lžic oleje
- trochu soli
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- vanilkový cukr
Příprava kynutého těsta je jednoduchá. Kvasnice jsem rozdrolil do vlažného mléka spolu s trochou cukru a mouky a nechal je nakynout na teplém místě. S další částí se nějak nepárám – vše jsem najednou vložil do mísy a zalil nakynutým kváskem a zpracoval na hladké, lesklé a vláčné těsto, které jsem zaprášil moukou a nechal opět kynout.
Jakmile bylo těsto připravené, tak jsem vždy vzal kus a vyválel jej na cop (zhruba takový jaký se používá na vánočky). Z tohoto válečku jsem pak krájel cca 2–3 cm kousky a skládal je do pekáče vedle sebe. Při vkládání jsem používal metličku a vždy potřel buchtičku ze všech stran olejem.
Buchtičky sjem pak pekl v troubě vyhřáté na 180 °C do zlatova.
Vanilková omáčka
- 1 litr mléka
- 1 vanilkový pudink
- 1 žloutek
- 100 g cukru
Vše jsem smíchal a za stálého míchání přivedl k varu a cca 2 minuty vařil.
Martinin starší recept
- 40 dkg hladké mouky
- trochu soli
- 3 dkg práškového cukru
- 1/4 l mléka
- 1 žloutek
- citronová kůra
- 4 dkg másla
- kvásek: 1/2 dcl mléka, 2 dkg droždí, 1 lžíce cukru
Do vlažného mléka dáme cukr a droždí a necháme vykynout.
V mouce smícháme sůl, cukr, v mléce rozmíchaný žloutek a rozpuštěné vlažné máslo. Přilijeme kvásek a vypracujeme ne příliš tuhé těsto (až se dělají velké bubliny a nelepí se). Dáme vykynout.
Z těsta tvoříme malé buchtičky. Na plechu necháme nakynout a pečeme ve vyhráté troubě asi 20 minut.
Radim | 10. 5. 2020 Ne 21.24 | Vaření, Sladká jídla | Tisk | 38x