Kynutý závin s makovou náplní
Na oslavu výročí založení naší republiky jsem se rozhodla upéct makový závin. Závin si vždy kupujeme pří návštěvě v Čechách a je to oblíbená snídaně Radi a Ondry. Verči jsem z části těsta udělala koláčky s marmeládou a posypkou.Recept mám z naší oblíbené Velké domácí kuchařky. Kynuté těsto je hodně podobné tomu, ze kterého dělám vánočku a mazanec.
- 250 ml mléka
- 25 g čerstvého droždí
- 100 g pískového cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 120 g másla nebo rostlinného tuku
- 2 žloutky
- citronová kůra
- 1/4 lžičky soli
- rozehřátý tuk na potření
Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout. Mouku prosejeme, přidáme kvásek, cukr, rozehřátý tuk, zbylé vlažné mléko rozšlehané se žloutky, kůru z dobře omytého citronu a sůl. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 30 minut kynout. Těsto rozdělíme na 2 nebo 3 díly. Každý rozválíme na plát asi 8 mm silný, potřeme náponí a svineme. Přeneseme na tukem vymazaný plech a necháme ještě krátce kynout. Potřeme rozehřátým tukem a pečeme asi 30 minut dozlatova.
Maková náplň
- 200 g máku
- 250 ml mléka
- 60 – 80 g pískového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce rumu
- špetka mleté skořice
- citronová šťáva
Martina | 28. 10. 2020 St 17.42 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 158x