Kapučínový dort
Recept na kapučínový dort mám ofocený už dlouhou dobu (zřejmě z nějakého starého magazínu Albert). Líbil se mi obrázek hnědého korpusu s bílým krémem poprášeným instantní kávou. Až po upečení jsem si uvědomila, že to nějak nesedí, že kávový korpus určitě nebude jen tak tmavě hnědý (v receptu nebylo kakao ani čokoláda a ani nemám v plánu ji příště přidávat). Dort byl dobrý, zase trošku něco jiného než na co jsme zvyklí.- 2 lžíce instantní práškové kávy
- 200 g másla
- 200 g jemného hnědého cukru
- 4 vejce
- 250 g hladké mouky
- 2 lžíce prášku do pečiva
Krém
- 500 g mascarpone
- 85 g jemného hnědého cukru
- 4 lžíce uvařené velmi silné kávy
Troubu rozehřejeme na 180°C. Kávu zalijeme 150 ml horké vody a necháme ji vychladnout. Máslo našleháme v míse s cukrem a do krému postupně zašleháme vejce. K máslovému krému prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva, polovinu kávy a vymícháme hladké těsto. Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané kulaté formy. Dort pečeme asi 30 minut, dokud nebude špejle, kterou vpíchneme doprostřed korpusu, po vytažení suchá. Korpus si necháme vychladnout a připravíme si krém.
KRÉM: Mascarpone našleháme s cukrem a čtyřmi lžícemi uvařené silné kávy.
Vychladlý korpus rozkrojíme příčně na poloviny a polijeme je zbylou kávou. Obě placky silně pomažeme krémem. Položíme je na sebe a horní placku poprášíme instantní práškovou kávou. (Já jsem instantní kávu neměla, tak jsem nechala nepoprášený).Martina | 23. 10. 2020 Pá 19.01 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 181x