Kapučínový dort

Recept na kapučínový dort mám ofocený už dlouhou dobu (zřejmě z nějakého starého magazínu Albert). Líbil se mi obrázek hnědého korpusu s bílým krémem poprášeným instantní kávou. Až po upečení jsem si uvědomila, že to nějak nesedí, že kávový korpus určitě nebude jen tak tmavě hnědý (v receptu nebylo kakao ani čokoláda a ani nemám v plánu ji příště přidávat). Dort byl dobrý, zase trošku něco jiného než na co jsme zvyklí.
20201023_153511-nahled
  • 2 lžíce instantní práškové kávy
  • 200 g másla
  • 200 g jemného hnědého cukru
  • 4 vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce prášku do pečiva

Krém

  • 500 g mascarpone
  • 85 g jemného hnědého cukru
  • 4 lžíce uvařené velmi silné kávy

Troubu rozehřejeme na 180°C. Kávu zalijeme 150 ml horké vody a necháme ji vychladnout. Máslo našleháme v míse s cukrem a do krému postupně zašleháme vejce. K máslovému krému prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva, polovinu kávy a vymícháme hladké těsto. Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané kulaté formy. Dort pečeme asi 30 minut, dokud nebude špejle, kterou vpíchneme doprostřed korpusu, po vytažení suchá. Korpus si necháme vychladnout a připravíme si krém.

KRÉM: Mascarpone našleháme s cukrem a čtyřmi lžícemi uvařené silné kávy.

Vychladlý korpus rozkrojíme příčně na poloviny a polijeme je zbylou kávou. Obě placky silně pomažeme krémem. Položíme je na sebe a horní placku poprášíme instantní práškovou kávou. (Já jsem instantní kávu neměla, tak jsem nechala nepoprášený).
obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek

Martina | 23. 10. 2020 Pá 19.01 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 181x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: