Domácí rohlíky a veka
Recept na rohlíky jsem dostala od Jarky. Peče je několikrát do týdne, tak jsem se odhodlala je také zkusit.- 500g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- lžička cukru
- 300 ml mléka
- 30g sádla a 30g oleje (nebo jen 60g oleje)
- jedno čerstvé nebo sušené droždí (stačí i půl kostky čerstvého droždí)
Do třetiny vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky a rozmícháme na kaši. Necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku se solí, olejem (sádlem), zbytkem mléka a zpěněným kváskem a vypracujeme těsto (v robotu hněteme 10 minut). Zakryté těsto necháme kynout cca 45 – 60 minut (až získá dvojnásobný objem). Na jeden rohlík si odvážíme 60g těsta. Ze 60g bochánků vyvalujeme trojúhelníky, které postupně zavineme a vznikne rohlík. Na plech s pečícím papírem pokládáme rohlíky zhruba 10 cm vedle sebe a necháme ještě 20 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C dozlatova, což je 10–13 minut. Po upečení dáme vychladnout na mřížku.
Těsto se vůbec nelepí a krásně se s ním pracuje. Rohlíky ničím nepotíráme, ani před, ani po upečení.
Z uvedeného množství těsta vyjde 15–16 rohlíků.
Obrázky jsou z prvního pečení, kdy mi vyšlo 12 rohlíků. Esteticky sice nic moc, ale na první pokus dobrý. Příště musím nechat ještě kynout před vložením do trouby, poprvé jsem jaksi zapomněla.