Red velvet cake - červený sametový dort

Tento dort s červeným korpusem a nadýchaným krémem si Veronika přála na oslavu svých 10. narozenin. Rozhodla se asi 2 týdny před oslavou a že si to mám prý před tím radši ještě vyzkoušet nanečisto :-) Hahaha. Na zkoušení nebyl čas, peklo se cukroví, probíhaly vánoční přípravy, to přece nějak zvládnu naostro. Pročítala jsem různé recepty a nakonec vybrala kombinace těchto dvou. Výsledek byl super, dort nám moc chutnal. Akorát nás mrzelo, že jsme ho „museli“ sníst sami a nemohli dát ochutnat prarodičům a dalším gratulantům v Čechách.
20201220_125059-nahled

Korpus:

  • 310 g hladké mouky
  • 15 g kakaa (nemám přesnou váhu, dala jsem asi 2 lžičky)
  • 1 lžička jedlé sody (1 sáček)
  • 1/2 lžičky soli (špetka)
  • 120 g změklého másla
  • 300 g cukru (dala jsem určitě míň, tak 230 g)
  • 2 vejce
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička octa
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 300 ml podmáslí
  • 30 g červeného potravinářského barviva (měla jsem zbytek sáčku od kamarádky, vůbec nevím, kolik ho bylo, ale barvilo dost)

Troubu si předehřejeme na 180°C a dortovou formu si vyložíme pečícím papírem.

V jedné míse si připravíme suché ingredience: mouku, kakaový prášek, sůl a jednou sodu a smícháme dohromady. V hrnku dobře promícháme podmáslí s červenou barvou. V další míse vyšleháme máslo s cukrem do nadýchané konzistence, postupně zašleháme obě vejce, přilijeme olej, vanilkový extrakt a ocet. Pak střídavě přidáváme moučnou směs a podmáslí. Vzniklé těsto jsem pekla v jedné formě asi 40 minut. Korpus necháme 10 minut ve formě, pak vyjmeme a necháme na mřížce zcela zchládnout. Mezitím si připravíme krém.

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g philadelphie (krémový sýr) nebo vynecháme a nahradíme dalšími 250 g mascarpone (celkem tedy 500 g mascarpone)
  • 100 g moučkového cukru
  • 350 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Do mísy jsem si prosela moučkový cukr, přidala krémový sýr, mascarpone a vanilkový extrakt a společně prošlehala. V druhé míse jsem vyšlehala smetanu v nadýchanou šlehačku a poté jsem ji jemně zapracovala do krému.

Vychladlý korpus jsem nahoře seřízla (byl moc vyboulený) a rozkrojila vodorovně na půl. Oba vršky jsem pomazala malinovou marmeládou. Na spodní korpus jsem pak nanesla méně než půlku krému, zakryla horním korpusem a na ten jsem také nanesla krém. Nakonec jsem krém nanesla i na kraje dortu (a ještě mi zbylo). Vrch jsem ozdobila malinami a desítkou z perníčků. Dort jsem dala do lednice a ještě přemýšlela, jak ho udělat slavnostnější. Nakonec mě napadlo ozdobit kraje dortu bílou čokoládou. Rozpustila jsem ji, nacákala ze sáčku na pečící papír (délka jako obvod dortu a výška jako výška dortu), nechala chvíli zatuhnout a pak čokoládovou stranou přiložila na obvod dortu. Vložila do lednice a po úplném ztuhnutí čokolády jsem pečící papír jednoduse odstranila.
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek
obrazek

Martina | 20. 12. 2020 Ne 18.50 | Vaření, Sladká kuchyně, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 100x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: