Medovník

Ondra bude mít za chvíli narozeniny a požadavek na dort zněl jasně – „medovník“. Mrkl jsem na net a z následujících receptů jsem si vybral, co se mi hodilo:

20210110_172212-nahled

Medovník

Recepty na internetu se objevují a zase mizí, a tak vždy na našem blogu napíšu moji variantu s vlastními poznámkami.

Ingredience:

  • 2 vajíčka
  • 200 gr cukru (možná by stačilo méně vzhledem k velké porci medu)
  • 1× heru
  • 1× sáček sody
  • 1× sáček vanilkového cukru
  • 500 gr hladké mouky
  • 4 obrovité lžíce medu
  • 4 lžíce mléka

Krém:

  • 1× máslo
  • 1× zkaramelizované salko (buď koupené rovnou nebo připravené vařením obyčejného salka)

Pár poznámek ze začátku:

  • sádlo jsem nepoužil (možná příště)
  • dort nebyl odleželý dva dny v ledničce (možná bohudík, protože nám přišlo, že další dny už bylo cítit, že máslová náplň už není čerstvá)

Při přípravě těsta jsem postupoval podle návodu z výše uvedených receptů, tj. všechny ingredience jsem mixoval ve vodní lázni (spirálovitými hnětačkami). V hrnci jsem rozpustil tuk na pečení, k němu přidal cukr, vejce, med a trochu mléka. Poté mi Verča pomohla s přidáváním mouky (se sodou) za mého stálého míchání.

obrazek obrazek obrazek

Těsto jsem nabíral malým žufánkem a vyšlo mi to na 7 placek. Měl jsem připravené dva plechy s pečícím papírem, na který jsem podle dortové formy nakreslil kruhy. Stěrkou jsem pak těsto rozetřel do tenké vrstvy, tak aby slabě přesahovalo nakreslený kruh. Jedna placka se pekla do zlatova zhruba 7–8 minut na 170 °C. Plechy jsem střídal a hotové placky vždy nechal vychladnout.

obrazek obrazek

Jakmile bylo toto pečící martýrium dokončené, vyšlehal jsem krém z másla a zkaramelizovaného salka. Placky jsem podle dortové formy ořízl a postupně natíral krémem a vrstvil na sebe. Zbytek krému jsem použil na potření celého dortu.

Jak bylo uvedeno v receptech, zbylé odřezky (ne všechny) jsem rozmixoval spolu s vlašskými ořechy a použil jako posypku na celý dort.

obrazek obrazek

Myslím, že napoprvé byl výsledek vynikající. Jen mi přišlo, že dort je velice hutný. Na víkend k nám přišla návštěva a jen tak ze srandy jsem se zmínil z čeho se dort skládá (cukr, máslo, med, …) – no prostě kalorická bomba :-). Medovník snědli pomaleji než my s Marťou – asi si úplně živě představovali, jak se jim plácne přímo na …

Radim | 8. 1. 2021 Pá 18.26 | Vaření, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 24x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Jakou barvu má Slunce?
Odpověd: