Kulajda
Na blogu už recept na kulajdu máme – od Marti: Jihočeská kulajda. Já si však pamtuji kulajdu s vajíčkem, a tak jsem si na netu našel další „kulajdové“ recepty a podle nich uvařil mojí variantu.
Ingredienace
- 2 hrsti sušených hub
- sůl
- špetka kmínu
- brambory
- 250 ml smetany ke šlehání
- hladká mouka na jíšku
- 100 ml zakysané smetany (neměl jsem)
- kopr podle chuti
- 3 vajíčka
- ocet na dochucení
- bobkový list a nové koření
Když Marťa chystá houby na houbovou polévku, tak je vždy dá do hrnku a zaleje horkou vodou z konvice. Takže tím jsem začal. Poté jsem pokračoval s přípavou jíšky z hladké mouky a másla. Jakmile bylo hotovo, zalil jsem jíšku vodou a přidal na kostičky nakrájené brambory a koření. Do hrnce jsem vylil i obsah hrnku s houbama.
Mezitím jsem dal vařit dvě vajíčka na tvrdo. Jakmile byly hotové, tak jsem je oloupal a propasíroval přes mřížku do hrnce s polévkou. Hned poté jsem do ní přidal i třetí vajíčko a rozmíchal. Nakonec jsem přidal smetanu (s trochou mouky, protože mi polévka přišla řídká), kopr a ocet na dochucení a ještě chvíli vařil.
Myslím, že na můj první pokus byla polévka dobrá.