Abcoude a procházka k pevnosti Nigtevecht

Marťa někde na internetu našla zajímavou Facebookovou stránku Češky žijící v Amsterdamu, která nabízí průvodcovské služby. Na Facebooku a na svých stránkách www.amsterdamcesky.cz popisuje své toulky Nizozemskem a dává tipy na zajímavé výlety a místa v Nizozemsku. Marťu zaujal jeden z jejích posledních tipů na výlet k pevnosti Nigtevecht.

20210227_144736-nahled

Ráno jsme se nachystali na "celodenní! výlet a vyrazili směr Amsterdam, který jsme jen na jihu lízli, s cílem Abcoude. Zaparkovali jsme téměř v centru na ulici Molenweg, ze které se dá jednoduše dostat k pevnosti Abcoude. My jsme však věděli, že je zavřená, a tak jsme to kolem kostela rovnou vzali na dnešní štreku popsanou též na stránce Wandelroute Liniepad, vlak bij Abcoude.

Po obou stranách kanálu „Gein“ je normální silnice a jak je běžné v podobných vesnických zapadákovech, byly obě pěkně úzké. Oblast je nejspíše hodně známá, protože tam jezdilo plno motorkářů a aut jen tak na vyhlídkovou jízdu. Z našeho pohledu s dvěma dětmi to nebyla ideální konstelace, ale zvládli jsme to.

obrazek obrazek

Asi po kilometru se v jedné zatáčce nacházel malebný mlýn Oostzijdse molen. Po pár stech metrech bylo možné přejít po mostě k cestě vedoucí k pevnosti Nigtevecht, ale já jsem jej přešel a nějak později přesvědčil rodinku k zacházce až k dalšímu větrnému mlýnu Broekzijder. Moc jsme toho neviděli, a tak abych vylepšil náladu, tak jsem zavelel k návštěvě občerstvení Anna Haen, viděného na druhé straně za mostkem. A udělali jsme dobře. Koupil jsem si oblíbený „appel stroop“ a dvě mlsky (jednou byl dortík z červené řepy) a hned nám bylo lépe.

20210227_123203-nahled

Od Anny Haen jsme pokračovali dále k cíli dnešního výletu – pevnosti Nigtevecht. Po příchodu k pevnosti jsem se hned hnal k okénku s občerstvením, kde měli opět mít nějaké dortíky, ale Marťa zavelela nejdřív na obchůzku a prozkoumání pevnosti. OK. Celou pevnost jsme obešli, nakoukli do různých zákoutí a spěchali na dortíky. Nakonec jsme z nich tak nadšení nebyli, paní nám dala pidi-dílky a shodli jsme se, že minulý týden jsme měli lepší.

20210227_130310-nahled 20210227_131021-nahled 20210227_132039-nahled

Zpět k autu jsme šli téměř stejně, až na to, že kolem Geinu jsme zvolili silnici vedoucí kolem druhého břehu. Cestou jsme koukali na pěkné domky kolem a snili o vlastní chalupě někde v Čechách :-). Hned za nadjezdem vlakové tratě jsme odbočili doleva kolem opraveného nádraží (nyní Boutique Hotel de Witte Dame) a po úzké pěšině došli zezadu k pevnosti Abcoude. Z jedné strany jsme ji obešli, udělali pár pěkných fotek a dostali se zpět k autu.

Výlet se vydařil – byli jsme rádi, že jsme na čerstvém vzduchu. Docela pěkné počasí, mlsky a pohodová procházka jednoduše naplnily tento den.

Odkazy na mapy:

Opevnění kolem Amsterdamu

Pevnost Nigtewecht nás moc nenadchla. V podstatě tam nebylo nic zajímavého – venku zdi, uvnitř pár starých krámů. Pevnost je však součástí celé série opevnění kolem Amsterdamu, a tak asi vyrazíme v budoucnu omrknout některou další. Pokud Vás staré opevnění Amsterdamu zajímá, tak koukněte na:

Radim | 27. 2. 2021 So 20.24 | Cestování, Belgie a NL | Tisk | 67x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
Otáčí se Slunce kolem Země?
Odpověd: