Kaspressknödel - vzpomínka na rakouskou kuchyni
Tento týden jsme měli být v Rakousku na horách a užívat si lyžování, horského sluníčka a bezvadné rakouské kuchyně. Vzhledem ke koronaviru a omezením po celé Evropě, jsme samozřejmě zůstali doma. Abychom si trochu navodili dovolenkovou atmosféru na horách, tak jsme si udělali takový malý „tirolský“ víkend. Marťa v pátek udělala dětem kaiserschmarrn a já jsem se rozhodl ukuchtit tirolské špekové knedlíky.
Trochu jsem se koukl na net a zjistil jsem, že knedlíků je více druhů. Recepty jsou velice podobné, ale liší se detaily, přílohami a způsobem přípravy.
Základem je vždy staré pečivo nebo knedlík. Dále se přidává mléko, máslo, vajíčko, petrželka, pažitka, cibule, mouka, slanina nebo sýr, …
Speckknödel – špekové knedlíky
- již dle názvu je součástí slanina
- tento knedlík se vaří ve vodě a většinou se dává se do vývaru
- Traditional Austrian Speckknödel with Sauerkraut
- Südtiroler Speckknödel
- Tyrolské špekové knedlíky
Kaspressknödel – sýrové knedlíky
- součástí by měl být zralý šedý sýr
- knedlíky se smaží
- Kaspressknödel mit Sauerkraut und Zwiebelsauce
- Kaspressknödel mit Krautsalat
- Original Tiroler Kaspressknödel mit Schnittlauch
Já jsem chtěl knedlíky sýrové se slaninou, takže jsem recepty trochu smíchal a tím, že jsem chtěl knedlíky se zelím, tak jsem je smažil.
- 400 g bílého toustového chleba „casino wit“ (staré rohlíky v Holandsku nevedou)
- 125 g slaniny nakrájené na kostičky, kterou jsme lehce osmažil
- 3–4 vajíčka
- 250 ml mléka
- stroužek česneku
- půlku na jemno nakrájené cibule (klidně jsem ji mohl osmahnout s tou slaninou)
- 80 g másla (nakonec jsem nedal – dá se použít na osmažení cibulky)
- ~150 g běžného sýra jonge gouda, nahrubo nastrouhaný (šedý sýr jsem nechtěl shánět)(dal jsem od oka)
- 2 lžíce hrubé mouky
- trochu muškátového oříšku na provonění
- petržel a pažitku (měl jsem jen suchou petržel)
- sůl a pepř
- olej (knedlíky jsem smažil na oleji a ne na másle)
Výše uvedné ingredience jsem smíchal dohromady, vytvořil bochánky a smažil na pánvičce. Překvapilo mě, že v některéých receptech i tyto knedlíky vaří ve vodě (některé před smažením, některé po). Po shlédnutí asi tuny YouTube videií jsem však zůstal jen u smažení a úplně to stačilo.
V jednom z receptů se mi líbila příprava zelí, a tak jsem postup vyzkoušel a výsledek byl výborný.
- 500 g zelí
- 1 jablko (lze vynechat)
- 1 cibule
- sůl, cukr
- 1 bobkový list
- 4 bobulky jalovce
- 1/4 l zeleninového vývaru
- olej
Zelí jsem dal odkapat, oloupal jablko a odstranil jadřinec. Jemně nakrájenou cibuli jsem v hrnci osmažil do zlatova. Poté jsem přidal zelí a ještě chvíli smažil/vařil. Dále jsem přidal na klínky nakrájená jablka, jalovec, bobkový list a sůl. Zleninový vývar jsem neměl, a tak jsem přidal půlku zeleninového bujónu a zalil 1/4 litrem vody. Hrnec jsem zakryl a vařil na mírném ohni zhruba 1 hodinu.
A celkový výsledek? Knedlíky i zelí byly prostě výborné. Příště znovu .