Nepečený dort z bílé čokolády a mascarpone
Tento recept mám z aktuálního čísla magazínu z Hoogvlietu (Boodschappen 4/2021). Nakoupila jsem suroviny a v pátek jsem se pustila do „pečení“, abychom o víkendu mohli mlsat.- 200 g kandijkoeken – podle mě jsou to skořicové sušenky (měla jsem koupené 260 g balení těchto sušenek z Albert Heijna)
- 75 g másla
- 500 g bílé čokolády
- 500 g mascarpone
- 1 citron (kůra i šťáva)
- 1/2 skleničky jahodového džemu nebo džemu z lesního ovoce (já jsem dala malinový, protože ho máme moc rádi, a použila jsem celou skleničku)
- 200 g jahod a 200 g borůvek k podávání
- moučkový cukr na popřášení (nedělala jsem)
Sušenky necháme rozdrtit v kuchyňském robotu nebo je vložíme do sáčku a několikrát je přejedeme válečkem na těsto až se sušenky úplně rozdrolí. Rozpustíme si máslo a smícháme ho s rozdrcenými sušenkami. Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem a namačkáme do ní sušenkovou směs (třeba dnem sklenice). Dáme na 30 minut do lednice. Mezitím si rozpustíme čokoládu a vmícháme do ní mascarpone spolu s 1 lžící citronové kůry. Do džemu (1/2 skleničky) vmícháme 2 lžíce citronové šťávy, zlehka vmícháme do čokoládovomascarponové náplně a přelijeme na vychlazenou sušenkovou směs. Dáme ztuhnout minimálně na 3 hodiny do lednice.
Myslím si, že bych džem mohla vmíchat až poté, co bych čokoládovomascarponovou náplň nalila na sušenky, a tak by v náplni zůstal pěkný vzor.
Zbytkem malinového džemu (také s citronovou šťávou) jsem potřela vrch dortu. To v receptu nebylo, ale přišlo mi to jako dobrá kombinace ke sladké náplni.
Martina | 2. 4. 2021 Pá 17.27 | Vaření, Sladká kuchyně, Nepečené moučníky | Tisk | 223x