Další dezert s mascarpone a malinovou marmeládou, mňam.
Recept
(Vanilletaart met mascarpone en frambozenvulling) mám z časopisu Boodschappen
4/2021 z Hoogvlietu.
- 250 g másla
- 250 g cukru
- 4 vejce
- 2 vanilkové lusky (dala jsem vanilkové aroma)
- 25 g maizeny (kukuřičného škrobu)
- 225 g samokypřící mouky (dala jsem místní hladkou a trošku prášku
do pečiva navíc)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 400 g mascarpone
- 50 g moučkového cukru
- 1 sklenička malinové marmelády
- ev. hrst malin na ozdobu
Předehřejeme si troubu na 180° C. Máslo necháme změknout a vyšleháme
s cukrem. Postupně zašleháme všechna 4 vejce a dřeň z jednoho
vanilkového lusku. Přidáme kukuřičný škrob, mouku a prášek do pečiva a
smícháme dohromady. Dortovou formu vyložíme papírem na pečení, nalijeme
do ní těsto a vložíme do trouby. Pečeme asi 30 minut. Pak snížíme
teplotu v troubě na 160 ° C a pečeme dalších 15–20 minut, dokud dort
není lehce hnědý. Pokud je vrch tmavý, přikryjeme ho alobalem. Po vyndání
z trouby ořízneme okraje, vyjmeme z formy a necháme vychladnout. Mascarpone
smícháme s moučkovým cukrem a zbytkem vanilkové dřeně. Dort
horizontálně rozřízneme. Spodní polovinu potřeme malinovou marmeládou a
polovinou mascarpone. Položíme na ni druhou polovinu a vrch potřeme zbytkem
malinové marmelády a zbytkem mascarpone. Můžeme případně ozdobit trochou
malin.