Koblihy
Na dnešní oběd jsem se pustil do koblih a čočkové polévky. Marťa už jednou dělala koblihy do školy jako ochutnávku české kuchyně, ale nenapsala si recept. Zmínila jen nějaký web „Kuchařka pro dceru“, a tak jsem našel:
Oba recepty jsou si hodně podobné, a tak jsem je dal opět dohromady, jak je mým zvykem a pustil se do toho.
Suroviny
- 50 g másla
- 50 g cukru krupice
- vanilkový cukr
- 3 žloutky
- 250 ml mléka
- 2 lžíce rumu
- droždí (já měl jen sušené)
- 500 g hladké mouky
- 1 lžíce citrónové šťávy
- trochu citrónové kůry
- špetka soli
Postup
Začal jsem kváskem, kdy jsem do vlažného mléka vysypal sušené droždí, lžičku mouky a cukru.
Mezitím jsem ušlehal žloutky s cukrem a máslem. Ke konci jsem přidal trochu rumu a citrónovou kůru. Jakmile byl kvásek hotový, tak jsem jej přidal do mísy spolu s moukou a nechal vše deset minut míchat. Hotové těsto jsem dal na okno, kde nám po dlouhé době svítilo sluníčko.
Zhruba po hodině jsem těsto dal na vál a rozválel. Tím, že jsem ho rozválel až moc, tak jsem zvolil první metodu vyroby koblihů. Vykrojil jsem pomocí skleničky kolečka a na půlku dal marmeládu. Zbylé kolečka jsem použil na přikrytí. Kraje jsem prsty přimáčkl, a tím trochu budoucí koblihu zvětšil. Stejnou skleničkou jsem pak vykrojil budoucí koblihu. Spoje vypadaly dobře a nikde se mi koblihy nerozpojily (a nevytekly).
Odřezky jsem opět rozválel, tentokrát na vyšší placku a sklenicí opět vykrojil kolečka.
Koblihy jsem smažil po čtyřech v hrnci s olejem.
Pozn.: Další recept, který se mi líbil byl od Cuketky – Koblihy]
Radim | 24. 4. 2021 So 18.17 | Vaření, Sladká kuchyně | Tisk | 120x
Komentáře k textu
Jsem vždy trochu překvapený, když na cestách vidím jídlo, které mám spojené skoro výhradně s Českem … A stalo se mi to i u koblih, kterým v Izraeli říkají sufganiyah. https://www.jidlonacestach.cz/…ske-koblihy/ Když budete mít možnost, vyzkoušejte i ty
26. 12. 2022 Po 09.37