De Meije a další kanály na kole

Je pondělí, ale my v práci máme svátek. Super! Děti jsme zavezli do školy a sami s Marťou jsme vyrazili opět za Alpehn aan den Rijn. Na kole jsme tentokrát chtěli projet kolem kanálu De Meije a kolem dalších kanálů dojet pod Uithoorn a přes známý Aarlanderveen se vrátit zpět. Počasí nám naplánovali typické holandské, tj. hódně větrno, zamračeno a sem tam sluníčko (naštěstí bez deště).

20210503_105306-nahled

Auto jsme nechali na parkovišti i TOPu u malé vesničky Zwammerdam. Po chvíli jsme se dostali ke kanálu De Meije a začali kopírovat jeho nekonečné zákruty. Kolem silnice jsou rozesety staré baráky, upravená venkovská sídla a farmy. Celá tato směsice spolu s okolními nekonečnými poldry a kanály navozuje ten správný „echt“ holandský dojem.

20210503_095234-nahled

Po pár kilometrech jsme dojeli k výrazné věži ve tvaru tužky nazvané Het Potlood (jak jinak než tužka), která slouží jako vodárna.

20210503_101647-nahled

Sem tam jsme narazili na informační cedule k De Oude Hollandse Waterlinie, která prochází pár místy, které jsme míjeli. Tato line vojenských opevnění a vodních cest, byla vybudována zhruba před 350 lety a zachránila Holandsko před Francouzy.

Po pár kilometrech jsme dojeli k Nieuwkoopse Plassen, což je chráněná krajinná oblast, kde žijí vzácné druhy ptáků, vydry apod. Je tam pár turistických stezek a u návštěvnického centra si lze půjčit lodičku a projet se po místních kanálech. U kanálu Kadewetering se nachází malá ptačí pozorovatelna, ale pro nás to byla taková menší rozhledna (hurá, další do sbírky :-) ).

20210503_104503-nahled 20210503_104521-nahled

Ve Woerdense Verlaat jsme se napojili na kanál Kromme Mijdrecht, kolem kterého jsme se klikatili až ke kanálu Amstel-Drechtkanaal. U soutoku těchto dvou vodních cest se nachází dvě pevnosti Fort and de Drecht a Fort Uithoorn. My jsme však byli na opačné straně, a tak jsme je ani neviděli. Až do těchto míst se nám jelo dobře, protože nám foukal vítr do zad, ale zde se náš směr jízdy začal stáčet a začali jsme tak cítit, co dokáže „holandský“ vítr.

obrazek obrazek

Na posilněnou jsme zbaštili velkolepý oběd, tj. lepeňák s rajčátky. Někde v těchto místech jsme minuli „Drieprovincienpunt Vrouwenakker“, tj. místo, kde se stýkají provincie Zuid-Holland, Noord-Holland a Utrecht. Cesta zpět k autu byla víceméně trápením se proti silnému větru. Téměř ke konci jsme se stavili v našem oblíbeném mlékomatu u farmy De Witte Gravin a koupili opět mléko a sýr. Ve Zwammerdamu jsme si našli pekárnu Bakkerij Blom a koupili jsme si nějaké mlsky na sladké završení tohoto cyklistického dne.

20210503_125625-nahled

Ujeli jsme přesně 50 km :-). Je příjemné se odpoutat od počítačů, shonu měst a projet se po nádherném holandském venkově. Cyklovýlet se vydařil, ale už by to chtělo konečně pěkné, teplé a bezvětrné počasí. I nějaká otevřená zahrádka na kafe a nějaký lehký obídek by se konečně šikla :-). No, tak snad příště.

Odkazy na mapy:

Radim | 5. 5. 2021 St 19.30 | Cestování, Belgie a NL, Cykloturistika | Tisk | 95x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: