Chřest zapečený se šunkou a sýrem
Chřestová sezóna je v plném proudu, a tak jsem se rozhodla koupit 2 balíčky bílého chřestu (celkem 1kg). V plánu byl chřest zapečený se šunkou a sýrem. Z oloupaných slupek a odřezků a pár výhonků jsem udělala polévku. Recept a detailně popsaný postup jsem našla na stránkách Kuchařka pro dceru.- 12 – 16 velkých bílých výhonků chřestu, zblanšírovaných
- 6 – 8 plátků šunky
- 100 g strouhaného nebo plátkového sýra
- 1 lžíce másla
- sůl
Šunku rozkrojíme podélně na dlouhé tenkté proužky. Každý výhonek chřestu jedním takovým proužkem omotáme ve své dolní části.
Pekáček vytřeme máslem a naskládáme do něj připravený chřest. Posypeme strouhaným sýrem nebo poklademe plátky sýra tak, aby špičky zůstaly nepřikryté, a vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů. Zapékáme jen krátce do rozpuštění sýra a prohřátí chřestu, zhruba 5–7 minut. Podáváme jako přílohu k masu, případně doplníme vařenými bramborami pro lehkou večeři. V takovém případě zvýšíme množství chřestu na osobu.Martina | 26. 5. 2021 St 13.39 | Vaření, Zelenina, Zeleninové pokrmy | Tisk | 42x