Zuid-Holland - na kole po ostrově Goeree-Overflakkee

Děti měly na začátku června školní prázdniny, a tak jsme vyrazili konečně na dovolenou. Hurá! Řádění korona viru začíná slábnout, a tak i pravidla jsou benevolentnější. Pořád to však znamená nošení roušek v uzavřených prostorách a uzavřená muzea a všechny vnitřní atrakce. Nakonec nám to však vůbec nevadilo, a naopak jsme byli rádi, že jsme pořád venku. Po týdnech „jarní doby ledové“ se konečně počasí umoudřilo a teploty začaly být typické pro toto období, tj. příjemných 20 °C. Naplánovali jsme tři cyklovýlety, jeden den lezení v lanovém parku a jednu projížďku na kánoích.

20210531_201734-nahled

Cyklovýlet na ostrově Goeree-Overflakkee

Až při prohlížení mapy jsem si všiml, že první cyklovýlet jsme zvládli ještě v „naší“ provincii, tj. Zuid-Holland. Trochu mě to překvapilo, protože ostrov Goeree-Overflakkee mi už opticky náleží k Zeelandu :-). Marťa vymyslela zhruba 30-ti kilometrový výlet s výchozím místem v Goedereede. Dojeli jsme tam kolem 11. hodiny a po chvíli vyrazili na kolech směrem jihozápad. Nejdřív jsme však koukli na místní kostelík a větrný mlýn De Windvang.

V městečku Ouddorp jsme se jeli kouknout na další dva mlýny De Hoop a De Zwaan.

obrazek obrazek

Dále jsme pokračovali po hrázi jezera Grevelingenmeer až ke skupině pevností, které jsou součásti Atlantického valu vybudovaného Němci za druhé světové války. U cyklostezky jsme nejdřív poobědvali, a poté posilněni se vydali po písčitých stezkách kolem všech bunkrů. Abych pravdu řekl, tak mě to moc nenadchlo, ale dětem se to líbilo.

Když jsme popojeli trochu dál, tak jsme se dostali do rekreační a chatové osady (kterých tady jsou snad milióny). Zajímavostí je, že tam začíná místní tramvajová dráha, která vede podél celé hráze spojující ostrov Goeree-Overflakkee a Schouwen-Duiveland. Mají tam muzeum této dráhy, které však bylo zavřené :-(.

20210531_134837-nahled

Na zpáteční cestě jsme minuli velký maják Westhoofd, dali zmrzku v rekreační oblasti Houten Kaap a vylezli na malou rozhlednu dále po cyklostezce.

Odkazy na mapy:

20210531_150659-nahled

Než jsme autem dojeli do Brouwershavenu, kde jsme měli zarezervované ubytování, tak jsme ještě udělali jednu zastávku v Informatiecentrum Grevelingen. Je to v podstatě obrovská rozhledna s velkým přízemním patrem, kde je obchůdek, občerstvení a naučná část. My jsme posbírali letáky a vylezli na rozhlednu, ze které byl pěkný výhled.

20210531_162441-nahled

Ubytování – větrný mlýn De Haan

Jako dárek k narozeninám jsem dostal ubytování ve větrném mlýně. Marťa ví, že se mi moc libí zdejší větrné mlýny, a tak si dala tu práci a našla pár mlýnů, které slouží jako penziony/ubytování. Nakonec jsme si vybrali mlýn De Haan, který leží zhruba uprostřed provincie Zeeland v malém městečku/přístavu Brouwershaven.

Mlýn je funkční, ale už nemele. V přízemí mají kuchyň a jídelní stůl. V prvním patře je manželská postel a koupelnička se záchodem. V druhém patře jsou další čtyři postele. Úplně nahoře je technická místnost s hřídelí větrníku. Ze začátku jsem se necítil úplně svůj v ubytování, možná to bylo tím, že stěny byly kulaté a šikmé. Možná tím, že podlahy strašně vrzaly a trámy byly docela staré. Druhý den mi to už nepřišlo a ubytování ve starobylém větrném mlýnu se nám líbilo. Hned vedle bylo příjemné posezení, kde jsme každý den večer seděli do západu slunce a popíjeli nějaké pivko/víno – prostě taková ta romantická pohoda z filmů :-).

obrazek obrazek

Ještě před západem slunce jsme vyrazili na krátkou obhlídku Brouwershavenu. Došli jsme do přístavu a centra, kde bylo pár restaurací a v rohu Spar. Vrátili jsme se po druhé straně přístavu a doufali, že se nám podaří dostat přes vodní vrata do přístavu. Naštěstí ano :-). Mají tam výsuvný most, takže jsme zmáčkli tlačítko a most se za dvě minuty vysunul. Prostě super!

20210531_201313-nahled

Radim | 31. 5. 2021 Po 22.07 | Cestování, Belgie a NL, Cykloturistika | Tisk | 221x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: