Mango cheesecake
Na začátku července jsme se chystali k Jarce na rozlučku před letními prázdninami. Navrhla jsem, že donesu něco sladkého ke kávě. Volba padla na nepečený mango cheesecake. Mango máme všichni rádi, tak proč ho nezkusit zakomponovat do dortíku. Recept i s videonávodem jsem našla na El Mundo Eats.Sušenkový základ:
- 130 g sušenek (digestive, kandijkoeken, máslové, esíčka).
- 50 g másla
Dala jsem asi 200 g sušenek a 75 g másla, protože jsem měla větší formu.
Krém:
- 300 g plnotučného smetanového sýra – např. Philadelphia. Já jsem chtěla zkusit místní MonChou – verse roomkaas (pokojové teploty)
- 150 ml smetany na šlehání (vychlazená z lednice)
- 250 g bílé čokolády (rozpuštěná)
- 375 ml mangové dužiny – z plechovky (mango pulp) nebo rozmixovaná 2 zralá manga
- 2 lžíce citronové šťávy
- želatina pro 500 ml tekutiny – použila jsem plátkovou želatinu od Dr. Oetker – 6 plátků
Na ozdobu vršku:
- 60 ml mangové dužiny
Sušenky necháme rozdrtit v kuchyňském robotu nebo je vložíme do sáčku a několikrát je přejedeme válečkem na těsto až se sušenky úplně rozdrolí. Rozpustíme si máslo a smícháme ho s rozdrcenými sušenkami. Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem a namačkáme do ní sušenkovou směs (třeba dnem sklenice). Dáme na 30 minut do lednice.
Mezitím si v míse vyšleháme smetanový sýr. Pak přidáme smetanu a mixujeme, dokud není směs hutnější (pozor ale na přešlehání). Dále přidáme rozpuštěnou bílou čokoládu a promícháme. Pak přidáme mangovou dužinu a citronovou šťávu a důkladně promícháme. Na chvíli dáme stranou a připravíme si želatinu dle návodu na obalu.
V mém připadě jsem postupně položila 6 plátků želatiny do misky se studenou vodou a nechala 5 minut nabobtnat. Pak jsem plátky vyndala, vymačkala, dala do hrnce s 5 lžícemi vody a zahřívala, dokud se želatina nerozpustila (trvá to jen malou chviličku). Postupně do želatiny vmícháme asi 3–4 lžíce krémové směsi (tím želatinu zchladíme) a pak želatinu přidáme do krému a důkladně promícháme.
Nalijeme do vychlazené dortové formy na sušenkový základ. S formou několikrát klepneme o pracovní plochu, aby se uvolnily vzduchové bublinky. Na vršek uděláme lžící několik kopečků zbylé mangové dužiny. Pomocí špejle vytvoříme pěkný vzorek (viz video). Dáme chladit do lednice na minimálně 8 hodin.
Martina | 2. 7. 2021 Pá 19.01 | Vaření, Sladká kuchyně, Nepečené moučníky | Tisk | 96x