Mrkvové rohlíčky s povidly
Jednou jsem při brouzdání na netu našel následující recept na mrkvové rohlíčky s povidly, a když jsem viděl obrázek rohlíčků, tak jsem si řekl, že je jednou musím také zkusít. Povidla miluji a spojení s mrkví mi připadlo taky vhodné. Na tento víkend jsem dostal za úkol upéct dezert já, a tak jsem se do rohlíčků v pátek pustil. Musím říci, že výsledek splnil mé očekávání .
Suroviny
- 180 g na jemno nastrouhané mrkve
- 150 g másla
- 300 g hladké mouky
- kůra z 1/2 citrónu
- 2 lžíce bílého jogurtu
- povidla
- vejce na potření
- moučkový cukr na posypání
V podstatě jsem postupoval krok po kroku dle původního receptu. Vše jsem smíchal a chvíli nechal ležet v ledničce. Z těsta jsem postupně vyválel placku zhruba 2 milimetry tlustou (může být i trochu silnější) a vykrajoval trojúhelníčky. Trochu jsem bojoval s jejich tvarem a velikostí. Doporučení pro příště – trojúhelník by měl mít kratší podstavu a docela dlouhý. Na spodní část se dá trochu povidel (není potřeba přehánět) a zaroluje se. Aby povidla nevytekla, tak je vhodné rohlíček na krajích přimáčknout.
Rohlíčky jsem před vložením do trouby potřel rozšlehaným vajíčkem a pekl zhruba 10–15 minut v 200 °C vyhřáté troubě (od oka). Po vytáhnutí na talířek jsem je poprášil moučkovým cukrem.
V podobném receptu z webu iprima.cz se mi líbilo rohlíčky vykrajují chytře z kulaté vyválené placky, která mi přišla o chup silnější než ta má a navíc je dělají větší. Dále do těsta přidali skořici, kterou mám také rád.
Radim | 17. 9. 2021 Pá 22.02 | Vaření, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 123x