Burek - závin z filo těsta s ricottou
Recept na burek mi dala Nina – maminka od Verčiné slovinské kamarádky Aliny. Jde o závin z filo těsta se slanou náplní. Pláty filo těsta jsou mnohem tenší než vyválené listové těsto. Koupila jsem ho tady v tureckém obchodě.- filo těsto
- olivový olej
Náplň:
- 1 kg ricotty (spíš hrubší)
- 400 g zakysané smetany (stačí i polovina, pokud je ricotta řídká)
- 3 vejce
- sůl, pepř
Suroviny na náplň si smícháme v míse. Můžeme přidat i nějaké koření (Nina měla svoji tajnou namíchanou směs). Každý plát filo těsta zlehka potřeme olivovým olejem, poklademe náplní asi do čtvrtiny, zarolujeme a přeneseme na plech s pečícím papírem. Takto pokračujeme s ostatními pláty dokud nevypotřebujeme náplň. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 25 minut. Až začne povrch zlátnout, tak plech vyndáme z trouby a povrch rolek potřeme směsí vajíčka a smetany. Trošku pomačkáme lžičkou a dáme ještě na 10 minut do trouby zapéct.
Zatím jsem pekla jen jednou s ricottou od Galbani (2×250g), ale příště půjdu zkusit koupit lepší ricottu či něco podobného do tureckého obchodu.