Jablečný koláč s mandlovou pastou

Jablečný koláč je tady v Nizozemsku velmi oblíbený. Appeltaart najdete určitě v každé kavárně a v každém obchodě. Jeho luxusnější variantou je appeltaart met spijs, tedy s mandlovou pastou. Ta se používá hlavně k naplnění perníku (gevulde speculaas), ale my jsme ji dnes chtěli využít při pečení jablečného koláče. Mňam. Hodně sladké, ale moooc dobré. Receptů je spousta, vybrala jsem ten z aktuálního čísla časopisu Allerhande z Albert Heijn. A našla jsem k němu i videopostup.
20211023_150411-nahled
  • 150 g pšeničné mouky (tady mají jeden druh, řekla bych, že je hladká)
  • 75 g jemného krystalového cukru
  • špetka soli
  • 50 g másla
  • 3 střední vejce
  • 1 kg slepé pečící náplně (např. suché fazole, čočka)
  • 4 polévkové lžíce meruňkové marmelády
  • 1 citrón
  • 300 g mandlové pasty (koupila jsem amandelspijs od Dr. Oetkera, ale pak jsem se dočetla, že je velmi jednoduché si mandlovou pastu vyrobit sami doma – 250 g loupaných mandlí, 250 g cukru, kůru z půlky citronu, 1 vejce)
  • 1 kg jablek Elstar
  • 1 lžička mleté skořice

Recept je pro formu o průměru 24 cm. Já jsem měla formu větší a suroviny na těsto jsem navýšila o 1/3.

Smícháme mouku, cukr a sůl. Přidáme máslo nakrájené na malé kousky a rukama vytvoříme drobivou směs. Přidáme 1 vejce a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout v lednici.

Troubu předehřejeme na 175°C. Těsto rozválíme válečkem na pomoučené pracovní ploše. Přeneseme do formy – zakryjeme jím dno a okraje do poloviny a propícháme vidličkou.

Na těsto položíme pomačkaný pečící papír a naplníme slepou pečící náplní (např. bílé fazole). Pečeme ve střední části trouby asi 15 minut. Vyjmeme z trouby, odstraníme náplň a pečící papír a vložíme zpět do trouby na dalších 5 minut. Vyjmeme a necháme zcela vychladnout. Poté potřeme 1 lžící meruňkové marmelády.

Oloupeme citron, nastrouháme žlutou kůru a vymačkáme šťávu. Zbytek vajec rozšleháme do nadýchané hmoty. Vidličkou vmícháme nastrouhanou kůru a mandlovou pastu. Jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Pokapeme citronovou šťávou. (Já jsem jablka nakrájela na menší kousky, aby se lépe propekla a byla měkčí.)

Mandlovou směs rozetřeme na koláč, poklademe jablky a posypeme skořicí. Koláč pečeme asi 30 minut uprostřed trouby. Po upečení potřeme zbytkem džemu a necháme vychladnout.
obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek

Martina | 23. 10. 2021 So 15.00 | Vaření, Buchty, bábovky a koláče | Tisk | 147x

Komentáře k textu

- Formulář pro nový komentář

K textu nebyl napsán žádný komentář.

Přidej komentář!

Vlož smajla :-) Vlož smajla :-( Vlož smajla ;-) Vlož smajla :-D Vlož smajla 8-O Vlož smajla 8-) Vlož smajla :-? Vlož smajla :-x Vlož smajla :-P Vlož smajla :-|

Příspěvěk je formátován Texy! syntaxí. Není povoleno HTML, odkazy se převádějí automaticky.
1 plus 1 jsou?
Odpověd: